Auto Germania – Numerele zoll (de tranzit). Ce sunt, ce durată de valabilitate au și de unde le obținem?

Prin intermediul acestei serii de articole marca Auto Bild România, dorim să oferim un sprijin persoanelor care și-au luat inima în dinți și vor să meargă personal în Germania pentru a-și achiziționa o mașină second-hand de calitate.

Pentru a putea aduce pe roți un autoturism din Germania, trebuie să obții numerele zoll (de tranzit). Condiția pentru a putea exporta o mașină pe roți este ca inspecția tehnică să fie valabilă. Orice mașină care are drept de circulație pe drumurile publice din Germania are HU (Hauptuntersuchung – inspecția generală) și AU (Abgasuntersuchung/Abgassonderuntersuchung – teste emisii/noxe) valabile și efectuate conform standardelor TÜV.

Așa verifici direct în anunțul autoturismului dacă inspecția tehnică este valabilă:

 

Încearcă pe cât posibil să te ferești de autoturismele care nu au inspecția tehnică valabilă. Pentru acestea nu pot fi eliberate decât plăcuțe temporare cu bandă de culoare galbenă. Durata maximă de valabilitate a acestora este de 5 zile.

ATENȚIE!

Numerele galbene pot fi folosite doar pentru deplasarea pe teritoriul german. Dacă încerci să pătrunzi în Ungaria și/sau în România cu acestea, riști pedeapsa cu închisoarea.

Cum arată numerele zoll (de tranzit) și ce valabilitate au?

 

Numerele de tranzit au următorul format și sunt valabile 30 de zile. Mai sunt cunoscute și ca numere de Zoll sau numere roșii:

Literele din strânga (pot fi între 1 și 3) semnifică districtul din Germania de unde au fost obținute plăcuțele. În cazul de față OHV vine de la districtul Oberhavel.

Cifrele și litera din dreapta sunt alocate aleator. Dacă te duci cu mai muți prieteni și toți sunteți la același ghișeu la coadă, veți primi plăcuțe de înmatriculare cu numere consecutive.

Cifrele de pe banda roșie din dreapta sunt, probabil, cele mai importante. Semnifică data de expirare a plăcuțelor – zi (sus), lună (mijloc), an (jos). Până la data expirării, poți circula în Europa fără probleme.

Ce acte trebuie să primești când cumperi mașina?

 

Atunci când achiziționezi mașina, trebuie să primești următoarele acte (indiferent că ai cumpărat mașina de la particular sau de la autohaus):

Talon – Brief mic (Fahrzeugschein)

Carte de identitate a vehiculului – Brief mare (Fahrzeugbrief)

Acordă o atenție deosebită acestui document! Sunt mai multe cazuri în care un autoturism second-hand cumpărat din Germania nu poate fi înmatriculat în România.

Act de vânzare-cumpărare (Kaufvertrag)

Unde se eliberează numerele zoll de tranzit?

 

Poți alege să faci singur toate demersurile pentru eliberarea unor plăcuțe de înmatriculare de tranzit sau poți apela chiar la angajații unui autohaus, care te pot ajuta, pentru o anume sumă de bani (în jur de 50 de euro) să obții numerele fără prea multe bătăi de cap.

Pentru a obține plăcuțele, trebuie să te deplasezi la unul din birourile de înmatriculări (KFZ Zulassungsstelle) din zonă.

Sfat: înainte de a te duce la biroul de înmatriculări, consultă programul de lucru cu publicul. Ar trebuie să te duci acolo înainte de ora deschiderii! De regulă, în zilele de vineri este program scurt.

După ce ai ajuns la KFZ Zulassungsstelle, ia un bon de ordine și așteaptă-ți rândul. Aici vei avea nevoie de următoarele documente: carte de identitate sau pașaport, permis de conducere, brief mic, brief mare, contractul de vânzare-cumpărare, dovadă că autoturismul are inspecția tehnică valabilă. După ce un angajat ți-a dat ok-ul, urmează să plătești taxa stabilită de fiecare regiune. Nu ar trebui să depășească 70 de euro.

După ce ai plătit taxa, vei primi un document pe care apare scrisă combinația de cifre și litere care se va regăsi pe plăcuțele tale de tranzit. Cu acesta trebuie să mergi peste drum la Autoschilder.

Sursă foto: Google Street View

Spre deosebire de sistemul românesc, plăcuțele nemților nu sunt eliberate de o instituție a statului. La multe dintre aceste gherete se vorbește chiar și limba română. Costul plăcuțelor depinde de mașină și de regiune, oscilând între 100 și 200 de euro.

După ce au fost printate plăcuțele și ai primit cartea verde (foto) – asigurarea pe perioada valabilității numerelor (Versicherungskarte) – poți merge înapoi la biroul de înmatriculări pentru a primi o ‘bulină’ cu districtul. Aceasta va fi lipită pe numerele de zoll. Pasul este obligatoriu.

 

Abia din acest moment, numerele sunt valabile și le poți monta pe mașină.

Este un proces destul de complex, așa că vă sfătuim să cereți ajutorul dealerului pentru a nu avea surprize la fața locului. În timpul procesului de obținere a numerelor de tranzit, un funcționar va veni afară pentru a verifica seria de șasiu (VIN) autoturismului.

De asemenea, vă sfătuim să alegeți ajutorul dealerului și din punct de vedere logistic. Nu puteți duce mașina la KFZ Zulassungsstelle decât dacă o conduceți până acolo cu plăcuțele roșii ale dealerului. Fără acestea, lucrurile se complică.

Lista completă a articolelor: Auto Germania – Cum aduci o mașină din Germania: Ghid complet

    Valentin says:

    Rugam o actualizare la articolul “Auto Germania – Numerele zoll (de tranzit). Ce sunt, ce durată de valabilitate au și de unde le obținem?”, in sensul in care in aceasta perioada de covid nefiind relatii cu publicul (asa am inteles) totul se desfasoara online, cat dureaza obtinerea numerelor ZOLL>

Adaugă un comentariu