(P) Avantajele și dezavantajele celor două tipuri de leasing auto

Există trei posibilități pentru o companie de a cumpăra o mașină fără să apeleze la credit: în numerar, leasing financiar sau leasing operațional. În același timp, fiecare dintre aceste metode influențează în mod diferit lichiditatea, profitabilitatea și capacitatea de a obține împrumuturi ale unei companii.

Dacă profitabilitatea contabilă este importantă pentru compania ta, aplică pentru un leasing financiar. Dacă ai în plan alte credite bancare sau comerciale, alege un leasing operațional. Plătește numerar dacă vrei să evitați dobânda anuală de aproximativ 8% (DAE). Societățile de leasing oferă suport și îndrumare pe tot parcursul obținerii unui leasing auto, iar uneori chiar creează oferte personalizate pentru nevoile companiei tale.

Avantajele unui leasing financiar

Leasingul financiar este recomandat companiilor cu mai puțin de 5 mașini în flota auto, activitatea principală nefiind distribuția, iar deplasarea pe distanțe mari a angajaților nu este necesară. De asemenea, acest tip de leasing auto este recomandat companiilor care vor utiliza mașina pe o perioadă mai lungă de 5 ani.

Principalul beneficiu în comparație cu plata în numerar este că firma va plăti în avans cel mult 10% din costul autoturismului. Avantajul față de un leasing operațional este că la sfârșitul contractului, mașina va deveni bunul companiei.

Cheltuielile semnificative ale acestui tip de leasing auto vor fi reprezentate de dobânda periodică și de amortizarea mașinii. Spre deosebire de chiriile aferente leasingului operațional, aceste taxe nu afectează profitul operațional (EBITDA). Mai mult, valoarea mașinii este inclusă în activele companiei.

Dezavantajele unui leasing financiar

Spre deosebire de contractele de leasing operațional, atunci când se apelează la un leasing financiar, companiile trebuie să plătească pentru asigurare, reparații și alte cheltuieli de uzură, precum înlocuirea anvelopelor. Aceste costuri sunt mai mici dacă apelezi la un leasing operațional.

Valoarea contractului de leasing financiar se înregistrează ca o datorie, astfel că atunci când societatea dorește să obțină alte credite bancare sau comerciale, pe lângă respectivul leasing auto, nivelul de îndatorare al companiei este afectat.

Avantajele leasingului operațional

Contractele de leasing operațional sunt recomandate companiilor cu mai mult de 5 vehicule în flota lor, unde activitatea principală este distribuția sau vânzările care impun agenților să circule pe distanțe semnificative. De asemenea, este recomandat companiilor care își schimbă flota auto la mai puțin de 5 ani.

Principalul beneficiu în comparație cu plata în numerar este faptul că societatea comercială va plăti un avans de până la 10% din valoarea mașinii. Avantajul față de leasingul financiar este că în suma împrumutului nu este inclusă valoarea reziduală a mașinii.

În plus, costurile de asigurare și întreținere sunt mai mici în comparație cu contractele de leasing financiar, deoarece companiile de leasing operațional au o mare putere de negociere și obțin prețuri favorabile. Valoarea contractului de leasing operațional nu este înregistrată ca datorie, iar în acest fel nu afectează compania atunci când dorește să obțină alte credite bancare sau comerciale.

Dezavantajele leasingului operațional

Autoturismul va fi folosit pe o perioadă de maximum 48 de luni, după care va fi returnat societății de leasing operațional. Prin urmare, compania nu va deține mașina la sfârșitul contractului, ci doar îl va utiliza.
Cheltuielile companiei vor fi reprezentate de chiria plătită pentru utilizarea mașinii. Spre deosebire de taxele aferente contractelor de leasing financiar care nu afectează profitul operațional, această taxă reduce profitul operațional (EBITDA). Valoarea mașinii nu este inclusă în activele companiei.

Alegerea tipului de leasing auto potrivit afacerii tale poate părea dificilă la început, însă o informare corectă și un calcul îți va oferi întotdeauna claritate. În plus, societatea de leasing aleasă te va informa și îndruma către cea mai bună variantă.

Adaugă un comentariu