(P) Care sunt reglementările specifice unui transport ADR de mărfuri periculoase?

Din statisticile Națiunilor Unite reiese faptul că aproximativ 50% din valoarea bunurilor la nivel mondial provin din transportul de mărfuri periculoase, cunoscute și drept transport ADR. Astfel, organizarea eficientă pentru transportarea acestor tipuri de mărfuri pe cale rutieră, ferată, maritimă sau pe cea a aerului este critică pentru orice companie. 

De regulă, cei care fac apel la serviciile care oferă acest tip de transport sunt companii implicate în domeniul chimic, petrochimic, farmaceutic sau din industria minieră. Asigurarea celor mai eficiente metode de transport joacă, deci, un rol important în economia de piață, asigurând sustenabilitatea acesteia.

Pe larg, regulile care conduc la avizarea unui transport ADR sunt, de fapt, o serie de documente legale și tehnice, adoptate de către corpurile legislative a statelor individuale, asociațiilor regionale și organizațiilor internaționale. Complexitatea și diversitatea acestora poate complica livrarea de bunuri la nivel internațional. 

Spre exemplu, doar pentru transportul ADR aerian, există nu mai puțin de 9 clase de substanțe periculoase, care sunt clasificate după natura pericolului și includ bunuri inflamabile, toxice, corozive sau radioactive. Unele categorii au și subclase, precum delimitarea substanțelor toxice de cele cu potențial infecțios. Alte bunuri sunt strict interzise unui astfel de transport pe cale aeriană.

Astfel, pentru a unifica toate aceste reguli care privesc transportul internațional de bunuri, UE a dezvoltat un Acord internațional. Rezultatul acestei inițiative a condus la crearea acordului pentru transportul ADR, care astăzi se numără printre cele mai recunoscute surse legislative din domeniul transporturilor de mărfuri. Acesta este activ atât în țările EU, cât și în regiuni apropiate, precum Rusia, Maroc, Azerbaijan sau Kazakhstan.

transport ADR | Volsped

Similar transportului pe calea aerului, clasificarea pentru transport ADR rutier include tot 9 clase de substanțe, identificate în conformitate cu sursa de pericol. Fiecare clasă are proprietăți chimice și fizice specifice, de care se ține cont atunci când sunt stipulate condițiile necesare și regulile de transport.

Prin urmare, la nivelul țării noastre, transportul, atât intern cât și internațional, pe cale rutieră, al mărfurilor periculoase se realizează în conformitate cu Acordul european referitor la transportul rutier internațional al mărfurilor periculoase.

De asemenea, tot ADR stabilește și dispozițiile aplicabile în vederea clasificării, ambalării, marcării, etichetării mărfurilor periculoase. Mai mult, acesta include și prescripții specifice privind vehiculele sau cisternele utilizate, precum și prevederi referitoare la modul în care trebuie desfășurate operațiunile de încărcare, umplere, descărcare etc. Spre exemplu, autovehiculele au semne distincte de identificare, precum plăci reflectorizante de culoare portocalie, specifice transportului de mărfuri periculoase.

Compania Volsped oferă servicii de transport ADR, în condiții de maximă siguranță, atât pe cale rutieră, cât și prin avion sau pe cale maritimă. Mulțumită unei colaborări fructuoase cu șoferii și specialiștii noștri, îți oferim un preț flexibil, la un standard ridicat al calității! 

Experții Volsped sunt gata să optimizeze toate procesele logistice necesare pentru asigurarea unui astfel de transport care este în acord cu toate normele legale, tehnice și sanitare în vigoare!

Asadar, Volsped, prin partenerii săi acreditați, îți pune la dispoziție autovehicule și soluții de transport ADR care îndeplinesc toate condițiile necesare și prevederile legale. Apelează cu încredere la Volsped și beneficiază de oferte flexibile și de profesionalism la cele mai înalte standarde!

Adaugă un comentariu