(P) Cum alegi bateria potrivită pentru mașina ta

Înlocuirea bateriei mașinii trebuie să se facă ținând seama de indicațiile producătorului, iar potrivirea trebuie să fie completă. Altfel spus, trebuie să te asiguri că noua baterie pe care o vei pune pe mașină va corespunde specificațiilor mașinii, pentru o funcționare corespunzătoare.
Care sunt criteriile de alegere a bateriei auto?
Ai de cumpărat o baterie Skoda, Audi, Renault sau BMW. Oricare ar fi tipul vehiculului pentru care dorești să faci achiziția, trebuie să definești, înainte de toate, care sunt specificațiile autoturismului pentru alegerea bateriei potrivite. Unele mașini au nevoie de mai multă energie pentru a porni decât altele, iar alegerea unei baterii nepotrivite va duce la o durată mică de viață a acesteia.
Alege bateria de dimensiunea potrivită
O baterie mai mare ca dimensiune nu va avea loc în locul care îi este destinat, deci este foarte important să alegi bateria de dimensiunea potrivită. Dacă nu ai indicații de acest fel pe bateria veche, atunci pur și simplu măsoară lungimea, lățimea și înălțimea și vei și sigur de alegerea făcută.
Alege bateria de capacitatea potrivită
Capacitatea bateriei este exprimată în amperi-oră și este indicată pe baterie cu simbolul Ah. Este vorba despre capacitatea maximă pe care bateria auto o poate furniza în decursul unei ore de funcționare, iar aceasta diferă în funcție de tipul vehiculului. De exemplu, dacă este vorba despre un motor diesel, acesta are nevoie de o capacitate mai mare la pornire decât unul pe benzină. Capacitatea bateriei variază între 32 și 80 sau chiar 100 Ah. Ca sfat, este bine să pui o baterie cu o capacitate cât mai mare, care să se încadreze în dimensiunile fizice alte bateriei existente pe mașină.
Alege bateria care are puterea potrivită pentru mașina ta
Nu numai capacitatea contează atunci când este vorba de alegerea unei baterii auto anume, ci și curentul de pornire la rece (CCA – cold cranking amperage). Este vorba despre puterea pe care bateria este capabilă să o furnizeze la pornire, iar acest indice este important mai ales pentru mașinile mai vechi sau pentru cele din zonele reci. Cu cât curentul de pornire la rece este mai mare, cu atât e mai bine.
Tehnologia de fabricație
Mașinile de generație nouă care folosesc funcția start stop, au nevoie de o baterie specială, cu tehnologie AGM sau EFB, care poate face față unui ciclu repetat de porniri.
Deși o baterie auto este relativ ușor de înlocuit, este foarte important ca alegerea pe care o faci să fie cea corectă. Trebuie să ții seama de toate indicațiile referitoare la dimensiune, capacitate sau putere și să alegi bateria ale cărei performanțe sunt cele indicate pentru tipul vehiculului pe care îl vei echipa. În cazul în care ai îndoieli cu privire la alegerea pe care dorești să o faci sau dacă te afli într-o situație de urgență, apelează la ajutorul profesioniștilor care se ocupă de schimbarea bateriilor la domiciliu. Aceștia vor avea pentru tine cea mai bună și rapidă soluție, fără a fi nevoie de griji inutile despre modul de schimbare a bateriei.

Adaugă un comentariu