Prețul benzinei urmează o tendință descendentă

În ultima perioadă, prețurile la pompă a benzinei au început să scadă treptat. În medie, benzinăriile afișează un preț pentru benzină mai mic cu aproximativ 2,5% (sau circa 20 de bani).

Conform domnului Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), prețurile la pompă s-au micșorat mulțumită scăderii cotațiilor țițeiului față de nivelul atins în luna iunie.

„Această situaţie se datorează scăderii cotaţiilor ţiţeiului faţă de luna iunie 2022, scăderii cotaţilor la benzină şi la motorină faţă de aceeaşi perioadă, dar şi urmare a scăderii cursului leu-dolar. Alte elemente importante care au determinat această situaţie sunt legate de reluarea funcţionării uneia dintre cele mai mari rafinării din zona Central Europeană şi pregătirea repunerii în funcţiune a celei de a două mari rafinării din aceeaşi zonă oprită în urmă cu o lună. Chiar şi faptul că nu s-a oprit conducta CPC care aduce o parte din ţiţeiul Kazah în Europa a contribuit la situaţia de astăzi’, a declarat expertul în energie, citat de Adevărul.ro.

Prețul barilului de țiței Brent a scăzut la 106 dolari. Cererea a scăzut în Statele Unite, în ciuda sezonului de vârf. Chiar și așa, SUA lucrează la un plan de plafonare a prețurilor petroului rusesc.

În continuare, prețurile pot scădea la pompă (chiar și pentru motorină) dacă se menține tendința de scădere a cursului leu-dolar, iar dacă nivelul prețului barilului de petrol se menține în intervalul 95-105 dolari, așa cum estimează cei de la Tradingeconomics.

Adaugă un comentariu