Prima victorie a transportatorilor: majorarea RCA nu va putea depăși 50%

În urma negocierilor între reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară cei ai transportatorilor din România şi companiile de asigurări, a fost semnat ieri, 22 decembrie 2015, un protocol care prevede limitarea creşterii RCA la maximum 50%.

“Am căzut de acord să acceptăm o creştere de până la 50% a poliţei RCA şi să luăm ca preţ de referinţă luna iunie 2015. Pe termen lung, s-a ţinut cont de toate propunerile noastre, inclusiv pentru modificarea Legii 136/1995 începând cu ianuaie 2016. Noi am cerut mai multe modificări şi aşteptăm să fie respectate. Cerem, de asemenea, armonizarea legislaţiei din România cu cea europeană, astfel încât să se poată încheia poliţe de asigurare pe orice perioadă de timp, nu obligatoriu pe 6 sau 12 luni, potrivit legislaţiei actuale”, a declarat Vasile Ştefănescu, Preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, conform Mediafax.

Acesta a adăugat: “De asemenea, să existe posibilitatea suspendării plăţii poliţiei RCA, în cazul în care autovehiculul este imobilizat. Mai cerem ca achitarea poliţei RCA să fie făcută în mod individual, pe Codul Numeric Personal al conducătorului auto, iar plata despăgubirilor să se facă mai rapid. Dacă nu se vor pune în aplicare cele convenite la întâlnirea de ieri, vom continua protestele, din luna februarie, la nivel naţional, cu sute de mii de maşini în stradă”.

Pentru a nu mai fi luată în calcul Cartea Verde pentru transportatorii locali, ASF urmează să modifice o normă internă prin care va lega majorarea de rata daunalităţii, astfel încât în final creşterea să fie limitată la 50%.

Transportatorii au organizat săptămâna trecută un protest la Bucureşti, blocând cu mii de taxiuri, camioane, autobuze şi microbuze Piaţa Victoria şi Şoseaua Kiseleff, principala nemulţumire fiind legată de creşterea tarifelor RCA.

Adaugă un comentariu

Articole similare