Programul “Prima mașină”, un eșec total

Vânzările de maşini au fost anul acesta cu peste 15% mai mari decât în 2014. Din ianuarie până în noiembrie au fost cupărate aproape 90.000 de maşini noi.

Deși printre cumpărători s-au regăsit mulți tineri, foarte puțini au optat pentru programul “Prima mașină”. Copia programului “Prima casă” nu s-a bucurat de succesul pe care-l credeau oamenii politici.

„Programul Prima mașină s-a născut mort. Acest program care viza vânzarea a 16.000 de mașini în 2015, da, a vândut și ăsta 120 de bucăți, comparativ cu Rabla care, așa cum este ea, ne apropiem de 20.000 de mașini’, a declarat pentru Digi24 Constantin Stroe, preşedinte ACAROM.

Insuccesul programului s-a datorat faptului că băncile oricum ofereau deja împrumuturi la dobânzi mici, iar eventualii cumpărători nu aveau un avantaj mare. În plus, prețul mașinilor este destul de mic, raportat la cel al caselor și puțini sunt cei care mai fac în ultima perioadă credite pentru automobile.

Programul “Prima Maşină” a fost aprobat la mijlocul lunii octombrie 2014 de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, actul normativ indicând doar că preţul maxim al maşinii care poate fi astfel cumpărată este de 50.000 lei plus TVA.

Adaugă un comentariu