Programul Rabla 2021: prima de casare a fost majorată!

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat majorarea primei de casare a programului Rabla Clasic. Odată cu această veste, ministrul Mediului a anunțat și că au fost majorate bugetele celor două programe Rabla, adică Rabla Clasic și Rabla Plus.

Potrivit lui Tanczos Barna, aceste prime au fost majorate în urma discuțiilor cu reprezentanții Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM). Scopul mjorărilor a fost de a ține pasul cu inflația și de a nu afecta efectul pozitiv al programului Rabla în privința întineririi parcului auto din țara noastră.

Bugetul programului Rabla Clasic a fost majorat cu 35 de milioane de lei, totalizând 440 de milioane de lei pentru 2021. Asta înseamnă că vor fi peste 50.000 de beneficiari în acest an, ceea ce va aduce un imbold deloc de ignorat pieței auto de la noi.

Cât este prima în Programul Rabla Plus 2021?

În ceea ce privește programul Rabla Plus, dedicat mașinilor hibride plug-in și mașinilor electrice, bugetul a fost dublat față de cel din 2020. Vorbim despre 400 de milioane de lei, iar scopul dublării este creșterea procentului de mașini electrice înmatriculate în țara noastră.

Doar 1% din întreg parcul auto național este reprezentat de mașini electrice, așa că prima de 45.000 de lei acordată de statul român – câtă vreme nu depășește 50% din prețul vehiculului, este în continuare generoasă și ar trebui să motiveze și mai mulți români să cumpere o mașină electrică. Prima Rabla Plus pentru mașinile hibride plug-in rămâne neschimbată în 2021, așa cum a fost și în 2020, deci vorbim tot despre 20.000 de lei primiți de la stat în cazul achiziției unui hibrid plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 50 g/km în regim NEDC-BT, respectiv 83 g CO2/km în regim WLTP.

Cât este prima în Programul Rabla 2021?

Veștile sunt foarte bune pentru cei care plănuiau să caseze o mașină și să cumpere una nouă în 2021. Prima de casare era ‘înghețată’ la 6.500 de lei în ultimii ani, dar ediția 2021 a Programului Rabla ne aduce o primă de 7.500 de lei. Deci 1.000 de lei în plus obținuți sub formă de voucher, valabil doar pentru achiziția unui automobil nou care respectă condițiile din Programul Rabla 2021 și cumpărat de la un dealer înscris în program.

Prima de casare a Programului Rabla 2021 poate fi cumulată cu ecobonusul de 3.000 de lei pentru cei care cumpără o mașină hibrid (fără sistem plug-in). Acest bonus a fost și el majorat de la 2.500 la 3.000 de lei.

Pentru cei care nu își permit un automobil hibrid, dar vor totuși o bonificație mai mare, există posibilitatea achiziției unui automobil echipat din fabrică cu sistem GPL (Gaz Petrolier Lichefiat) sau GNC (Gaz Natural Comprimat), caz în care vor primi un ecobonus de 1.500 de lei. La fel ca în cazul bonificației pentru mașini hibride, avem o creștere de 500 de lei față de valorile din 2020.

În cadrul Programului Rabla Clasic, mai există și un ecobonus de 1.000 de lei în cazul în care este cumpărat un autoturism care emite cel mult 124 de grame CO2/km în regim WLTP, adică 105 grame CO2/km în regim NEDC-BT.

Așadar, un client care casează o mașină și cumpără una nouă prin Programul Rabla 2021 în varianta Rabla Clasic primește 7.500 de lei, respectiv 9.000 de lei dacă alege o mașină cu GPL/GNC (gaz natural comprimat, se mai numește și CNG). În cazul achiziției unei mașini hibride, clientul de mai sus primește o bonificație de 10.500 de lei. Deloc de neglijat, nu-i așa?

Evident, Programul Rabla Clasic și Programul Rabla Plus permit cumularea primelor în cazul în care un client casează o mașină și cumpără o mașină electrică sau o hibridă plug-in în locul acesteia. În primul caz, se ajunge la o bonificație de 52.500 de lei. În cel de-al doilea caz, avem o bonificație de 27.500 de lei.

Programul Rabla 2021 va demara în ultima săptămână din luna aprilie, ceea ce înseamnă că ar fi un moment bun să vă apucați de căutat următoarea dumneavoastră mașină și de vizitat dealerii din apropiere pentru a fi printre primii pe listă la momentul demarării proiectului.

 

Posted by Tánczos Barna on Tuesday, March 23, 2021

Via Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor (conferință online)

Adaugă un comentariu