“Rabla de București” revine! Ce autoturisme pot fi casate în schimbul unui eco-voucher de 9.000 de lei?

Primăria Municipiului București este pe cale să implementeze un nou proiect prin care ar putea oferi eco-vouchere în valoare de 9.000 de lei proprietarilor de autoturisme poluante, cu precădere celor care locuiesc în interiorul zonei ZACA.

Proiectul este adresat persoanelor fizice sau familiilor care dețin un singur autoturism poluant pe teritoriul Municipiului București. Singura condiție impusă de autorități pentru acordarea voucherelor, este ca autoturismul să se încadreze într-una din următoarele norme de emisii: non-Euro, Euro 1 sau Euro 2.

În mod legal, proprietarii acestor vehicule, nu mai au cum să-și utilizeze vehiculele în zona ZACA, accestul acestora fiind interzis de la 1 ianuarie 2020.

Consilierul general USR Alexandru Gâdiuță a oferit mai multe informații pe pagina sa de Facebook. “Rabla de București”, așa cum este denumit neoficial programul. “Acesta se regăsește pe ordinea de zi suplimentară a ședinței Comisiei de Ecologie și Protecția Mediului de astăzi, în timp ce mâine va fi pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General.”

Ca și în anul precedent, proiectul stimulează “eliminarea din traficul bucureștean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere”. Vor avea prioritate persoanele care au domiciliul stabil în perimetrul Zonei de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA).

Voucherele în valoare de 9.000 de lei vor putea fi folosite pentru achiziționarea unui autoturism nou, non-diesel, care să respecte normele de emisii Euro 6. În această categorie sunt incluse și autoturismele cu tehnologie hibridă, plug-in sau 100% electrice.

Dacă nu au de gând să achiziționeze un autoturism nou, bucureștenii pot utiliza voucherele pentru a-și achiziționa și alte mijloace de transport ecologice (trotinete electrice, biciclete) sau diverse obiecte electrocasnice (frigidere, mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe, uscătoare de rufe, cuptoare electrice, aspiratoare, etc) care au o clasă energetică superioară. În același timp, voucherele pot fi folosite și pentru achiziția de aparate electronice (televizoare, laptop-uri, tablete, imprimante, etc).

Sursa: lifenews.ro

Adaugă un comentariu