Review Nextbase 622GW: Află de ce a sosit momentul să investești într-o cameră de bord premium

La sfârșitul anului trecut a fost depus un proiect de lege referitor la circulația pe drumurile publice, care prevede posibilitatea utilizării înregistrărilor obținute cu ajutorul unei camere de bord pentru a extinde posibilitatea constatării contravențiilor din trafic.

În acest sens, AUTO BILD România a primit la test cea mai nouă și performantă cameră video DVR din Seria 2 de la Nextbase. Ne referim la modelul de top 622GW, care face parte din gama premium a producătorului și care vine cu rezoluție nativă 4k și cu o sumedenie de caracteristici avansate. Pentru a demonstra capabilitățile superioare ale camerei 622GW, am comparat imaginile cu cele obținute de o altă cameră Nextbase, și anume 322GW, un model cu rezoluție 1080p.

Trebuie să recunoaștem, condusul pe drumurile din România necesită mult curaj, mai ales când pericole de tot felul te surprind la tot pasul: mașini parcate neregulamentar, atelaje pe secțiuni de drum unde circulația lor este interzisă, persoane care traversează prin locuri nepermise sau alți participanți la trafic de care trebuie să te ferești pentru a ajunge la destinație în siguranță. În acest sens, în cazul unui accident sau a unui alt eveniment nefericit, demonstrarea nevinovăției devine uneori complicată. Rezolvarea stă în baza unei camere de bord, ce poate deveni curând un accesoriu indispensabil pentru mașina ta.

Prezența unui martor imparțial în vehiculul tău reprezintă întotdeauna o idee bună. De exemplu, în Marea Britanie se vând anual 1,2 milioane de camere de bord. Numărul tot mai mare de clienți este reprezentat de faptul că 41 de asiguratori de aici acceptă înregistrările de pe camerele DVR ca probă pentru rezolvarea mai rapidă a dosarului de daună. În același timp, dacă șoferii demonstrează că vehiculul lor este dotat cu o cameră de bord, aceștia pot obține o reducere a asigurării de răspundere civilă auto (RCA) de până la 20%. Referitor la Marea Britanie și la articolul nostru, merită menționat faptul că Nextbase este lider de piață (aproximativ 80%) pe segmentul camerelor de bord.

Falcon Electronics, distribuitorul oficial Nextbase în România, ne-a furnizat pentru test un exemplar Nextbase 622GW alături de o cameră auto cu vedere în cabină. De asemenea, redacția noastră a mai împrumutat de aici o cameră Nextbase 322GW, precum și două carduri micro SD oficiale Nextbase (128 și 64 GB).

Atât camerele DVR Nextbase, cât și accesoriile aferente pot fi achiziționate direct de la Falcon Electronics sau prin intermediul partenerilor (rețeaua națională de importatori și concesionari auto) sau a principalelor magazine și atelierele auto specializate, precum și în magazinele Altex, Media Galaxy, dar și online pe eMag, F64, cel.ro, etc.

 

PREZENTARE VIDEO NEXTBASE 622GW – AUTO BILD ROMÂNIA

 

Nextbase 622GW

Noua Nextbase 622GW face parte din Seria 2 a producătorului și vine cu cel mai avansat pachet tehnologic din gamă. Senzorul de imagine captează imagini clare la rezoluție 4k, în timp ce camera beneficiază de stabilizare digitală de imagine, sistem de localizare what3words, control vocal cu suport Alexa, filmare în slow-motion la 1080p/120 fps, precum și de un mod de parcare inteligent.

Pe lângă filmarea la rezoluție 4K (3840×2160) la 30 de cadre pe secundă, camera mai poate filma la rezoluția QuadHD (2560×1440) până la 60 de cadre pe secundă. Pe lângă modul dedicat de slow-motion la 120 de cadre pe secundă, camera 622GW mai poate filma la rezoluție FullHD cu 60, respectiv 30 de cadre pe secundă.

Camera de bord beneficiază de o conectivitate de top, având la dispoziție Bluetooth 5.0, dar și un sistem QuickLink Wi-Fi, ceea ce îți permite o conexiune directă cu aplicația MyNextbase (disponibilă în App Store și Play Store) ce asigură viteze superioare de transfer și o comunicare optimă între cameră și telefon. Din aplicație, utilizatorii au acces la toate funcțiile camerei.

Pentru filmarea pe timp de noapte, Nextbase 622GW dispune de capabilități superioare în acest sens cu modul Enhanced Night Mode, în timp ce localizarea precisă a camerei este asigurată de sistemul GPS la 10Hz încorporat.

În același timp, camera dispune de un sistem integrat Emergency Response care apelează automat autoritățile în cazul în unui accident, dacă șoferul este inconștient.

Pe partea din spate a camerei identificăm un ecran tactil generos cu diagonala de 3 inchi, în timp ce logo-ul Nextbase ascunde butonul care protejează rescrierea peste filmarea respectivă.

Partea stângă a camerei ne oferă acces la slotul pentru cardul microSD, precum și butonul de pornire/oprire. În orice caz, camera pornește automat odată cu mașina ta și începe imediat înregistrarea. Totuși, dacă dorești să pornești camera atunci când nu este conectată la mașină sau la calculator, o poți face, timp de maximum 15 minute, mulțumită acumulatorului încorporat.

Sub capacul din partea dreaptă a camerei identificăm un port mini HDMI la care se poate instala fie camera de filmat pentru interior, fie cea dedicată pentru filmarea drumului parcurs din spatele mașinii (comercializate separat). De asemenea, în fața lentilelor cu unghi de vizualizare de 140 de grade există un filtru de polarizare încorporat pe care șoferii îl pot regla (prin rotire) pentru a elimina reflexiile nedorite de pe parbriz. În același timp, filtrul de polarizare asigură o mai bună vizibilitate în condiții de ploaie și ceață.

Camera dispune de o prindere magnetică sigură cu suportul Click&Go GPS. Acesta include portul de alimentare pentru cameră, ceea ce înseamnă că dacă vrei să scoți camera din suport cât ești plecat, o poți face foarte ușor.

 

Ce găsim în cutia camerei Nextbase 622GW?

În primul rând, avem camera Nextbase 622GW, suportul magnetic Click&Go GPS, o unealtă pentru fixarea cablului de alimentare pe lângă parbriz, un cablu de date USB, precum și cablul de alimentare la priza de 12 volți a mașinii. Acesta din urmă are o lungime de patru metri. De asemenea, cutia produsului include încă o bandă adezivă de rezervă pentru fixarea suportului camerei pe parbriz.

Totuși, cei care nu doresc lipirea suportului pe parbriz, Nextbase dispune în ofertă și de un suport cu ventuză (opțional), model pe care și noi l-am utilizat în cadrul testului nostru.

În pachet vei mai găsi și acest abțibild pentru lunetă. Acesta le indică celorlalți participanți la trafic că vehiculul tău este dotat cu o cameră de bord și că acțiunile lor din trafic sunt înregistrate.

Producătorul recomandă utilizarea unui card microSD Nextbase. Alături de 622GW am folosit unul cu capacitatea de 128 GB. Acesta nu este inclus în pachet și trebuie achiziționat separat.

 

Nextbase 322GW

Nextbase 322GW reprezintă o soluție de buget a producătorului și îți oferă o bună parte a caracteristicilor lui 622GW, dar pentru o fracțiune din preț.

Camera este sesizabil mai compactă decât 622GW și filmează la rezoluție maximă 1080p (1920×1080) la 60 de cadre pe secundă. Ecranul are o diagonală de 2,5 inchi, este în continuare tactil, însă are o rezoluție mai mică față de ce întâlnim pe 622GW.

Senzorul 1080p nu dispune de stabilizare de imagine, însă are Enhanced Night Vision pentru imaginile filmate pe timp de noapte.

Și 322GW dispune de conexiune Bluetooth (însă 4.2 în loc de 5.0) și de QuckLink Wi-Fi, ceea ce o face compatibilă cu aplicația MyNextbase. Sistemul de localizare globală oferă același standard ca la 622GW, însă aici nu identificăm sistemul de control vocal și capabilitățile Alexa sau what3words. Din fericire, și 322GW poate apela autoritățile prin sistemul SOS.

Obiectivul beneficiază de același unghi larg de captare de 140 de grade, dar nu dispune de un filtru de polarizare integrat, însă acesta poate fi achiziționat separat și atașat camerei.

De asemenea, și modelul 322GW este compatibil cu camerele spate/de interior.

 

Ce găsim în cutia camerei Nextbase 322GW?

În cutie identificăm camera Nextbase 322GW, suportul magnetic Click&Go GPS, unealta pentru fixarea cablului de alimentare pe lângă parbriz, cablu de date USB, precum și cablul de alimentare lung de patru metri.

Alături de Nextbase 322GW am utilizat un card dedicat de 64 GB. Ca și în cazul versiunii de 128 GB, cardul microSD dispune de viteză mare de transfer U3 (30 MB/s).

 

Cameră auto cu vedere în cabină Nextbase NBDVRS2FCW

Această cameră de mici dimensiuni se atașează camerelor Nextbase compatibile (622GW/522GW/422GW/322GW ) prin intermediul portului mini HDMI și filmează în interiorul mașinii, dar oferă și vedere pe ferestrele mașinii, în funcție de poziția în care este montată.

Camera atașată înregistrează la o rezoluție 1080p (1920×1080) la 30 de cadre pe secundă.

Obiectivul oferă un unghi larg de vizualizare la 140 de grade pentru a cuprinde întregul interior al mașinii. De asemenea, poziția obiectivului poate fi reglată manual.

Camera auto cu vedere în cabină DVR este ideală pentru șoferii mașinilor de taxi sau a celor care efectuează servicii de ride sharing.

Atunci când camera cu vedere în cabină este atașată la camera DVR Nextbase, înregistrarea ambelor camere este continuă. Pe cardul microSD se vor scrie simultan două fișiere distincte, unul care corespunde filmării cu camera din față și încă unul pentru camera de interior/camera spate.

De notat este că atunci când este conectată și o cameră de interior/cameră pentru spate, camera Nextbase 622GW nu mai poate filma la rezoluția maximă 4k. Concomitent, filmările efectuate vor fi QuadHD (2560×1440) pentru camera față și 1080p (1920×1080) cu camera de interior/camera spate.  

 

Așa am testat

Prinderea camerelor pe parbriz se poate face prin două metode, fie folosind suportul din pachet cu adeziv, sau ca în cazul de mai sus, un suport cu ventuză (disponibil opțional). De menționat aici este că suportul cu adeziv asigură o prindere fermă de lungă durată, fiind rezistent chiar și la schimbările extreme de temperatură din interiorul unei mașini.

Cablul lung de alimentare (4 metri) este suficient pentru a face o rutare pe lângă parbriz, în așa fel încât să nu se mai vadă atârnate fire inestetice.

Dacă dorești un montaj profesional al camerei Nextbase, specialiștii de la Falcon Electronics pot face asta pentru tine în atelierele specializate. Vei avea nevoie de un kit dedicat de alimentare permanentă, eliberând astfel priza de 12 volți a mașinii.

 

Test video comparativ Nextbase 622GW și Nextbase 322GW

Am avut montate în permanență pe mașină ambele camere de bord Nextbase 322GW și Nextbase 622GW. În urma testului nostru, am compilat acest video explicativ în care diferențele pot fi observate cu ușurință. În același timp, am extras câteva capturi de ecran la rezoluție maximă pe care le vom încărca aici pentru o mai bună comparație directă.

În primă fază am setat camerele la rezoluția maximă a lui 322GW, și anume 1080p la 60 fps. După cum se poate observa în imaginea de mai sus, camera Nexbase 622GW rezolvă mai bine expunerea în cazul unui cer înnorat. Unele detalii sunt mai clare în cazul lui 322GW, însă imaginea obținută de 622GW este mai naturală.

Atunci când Nextbase 622GW a fost trecut la QuadHD, detaliile suplimentare devin evidente. Numerele de înmatriculare ale mașinilor se disting acum mai ușor, în timp ce imaginea rămâne în continuare mai luminoasă. De notat aici este că la ambele camere poate fi reglată expunerea în așa fel încât luminozitatea imaginii să corespundă cu realitatea. În cazul de mai sus, ambele camere se aflau pe setarea implicită.

Pe timp de noapte, 322GW obține o imagine mai luminoasă, însă nivelul de detalii este inferior față de 622GW. De asemenea, luminile puternice sunt mult mai bine afișate cu ajutorul senzorului superior din 622GW.

Pe timp de zi, diferența dintre cele două camere este uluitoare. Nivelul de detalii prezent pe 622GW este net superior filmării 1080P de pe 322GW.

Imaginile obținute cu camera de interior sunt salvate la rezoluția 1920×1080 la 30 de cadre pe secunde. Imaginea este plăcută, iar expunerea este corectă chiar și pe timp de noapte, fiind prezent destul de puțin zgomot în imagine.

Durata unui videoclip filmat în buclă poate fi setată la 1, 2 sau 3 minute, iar dacă ai văzut ceva în trafic și ai nevoie să salvezi clipul, e suficient să apeși butonul din partea inferioară a camerei (unde apare logo-ul Nextbase). De asemenea, camera poate (sau nu, în funcție de preferințe) să înregistreze audio. În clipul de mai sus se află un segment în video unde am comparat partea de audio.

În partea de jos a înregistrării vedem mai multe informații. De la stânga la dreapta: avem modelul camerei, coordonatele GPS, viteza de rulare, ora și data filmării. De asemenea, se poate alege ca pe filmare să apară numărul de înmatriculare al mașinii.

Camerele pot înregistra fișiere duale. Avem pe de-o parte filmarea principală la rezoluție maximă și încă un fișier, randat la o rezoluție mai mică, în cazul în care ne dorim transferul mai rapid de fișiere.

Mai departe, camera 622GW dispune de un mod de filmare Time Lapse. În acest fel, la accesarea fișierelor pe calculator, imaginile sunt derulate cu viteză sporită. În acest mod, camera poate înregistra clipuri cu durata de 30 de secunde sau de 5 minute.

Camerele dispun de un senzor G integrat, iar sensibilitatea acestuia poate fi modificată. Acesta este activ în permanență și se declanșează automat dacă sistemul detectează un impact. În același timp, această funcție este disponibilă și atunci când mașina este oprită (Parking Mode), fiind de mare folos în cazul în care cineva ți-a lovit mașina în parcare. Dacă se întâmplă acest lucru, camera pornește automat și filmează timp de 30 de secunde în două instanțe diferite (dacă e cazul).

După cum am menționat și mai sus, camera 622GW dispune de stabilizare digitală de imagine, mod care atenuează vibrațiile imaginii. În continuare există o setare Extreme Weather, mod care oferă un plus de vizibilitate atunci când rulăm în condiții de ceață sau ninsoare densă.

Dacă nu îți dorești ca ecranul camerei să afișeze în permanență imagini cu drumul, îl poți opri folosind funcția Screen Saver. În același timp, ecranul camerei poate fi folosit și ca un vitezometru digital. De asemenea, luminozitatea ecranului poate fi alterată pe timp de noapte pentru a nu fi deranjantă în habitaclu.

Ambele camere pot fi conectate la aplicația MyNextbase disponibilă atât pentru telefoanele cu Android, cât și pentru cele cu iOS. Cu ajutorul aplicației pot fi descărcate filmulețele din cameră și partajate, fiind uploadate, la cerere, către cloud-ul Nextbase, loc în care vor fi păstrate 30 de zile. De asemenea, aplicația poate fi folosită pentru a modifica setările camerei.

Mai mult decât atât, Nextbase propune și o aplicație pentru desktop numită MyNextbase Player. De aici, utilizatorii pot tăia sau lipi mai multe clipuri, pot obține capturi de ecran sau pot nota anumite texte pe imagini cu doar câteva click-uri. De asemenea, aici poate fi urmărită și locația pe hartă din momentul înregistrării clipului, dar și datele de telemetrie (viteză, poziție GPS, etc). În cazul utilizatorilor din Marea Britanie, imaginile pot fi încărcate direct pe un server public de unde pot fi accesate cu ușurință de către persoanele interesate.

 

 

Concluzii

Modelele Nextbase impresionează prin calitate, capabilități, opțiuni de instalare, dar și prin suportul software pe care producătorul britanic îl oferă alături de camerele sale de bord. Nextbase 622GW oferă o imagine extrem de clară mulțumită senzorului 4K, conectivității superioare, dar și un plus generos de funcții pe care îl oferă față de 322GW. Chiar și așa, și dacă alegi un model de buget de la Nextbase, cu siguranță vei fi încântat de alegerea făcută.

Indiferent de modelul de cameră de bord pe care îl alegi, aceasta va reprezenta o adiție extrem de valoroasă în ceea ce prezintă siguranța ta la volan pe străzile din România.

Pentru mai multe detalii despre produsele Nextbase Seria 2, vizitați: nextbase.ro.

Adaugă un comentariu