România are mulţi angajaţi în industria auto, dar plătiţi prost

România este una dintre ţările europene cu cei mai mulţi angajaţi, raportat la populaţia totală, care lucrează în industria auto.

Cifrele oficiale de la nivelul Uniunii Europene arată că există între 150.000 şi 200.000 de angajaţi în acest sector. Salariul mediu net pe care îl încasează lună de lună nu depăşeşte însă pragul de 650 de euro.

“Industria auto este foarte eterogenă, cu mulţi angajaţi din zona blue collar sau entry level care câştigă salarii aferente, dar şi cu un număr important de specialişti, unii pe segmente de nişă, care sunt plătiţi foarte bine şi care cresc mult media industriei. În orice caz, acest sector rămâne unul dintre cele mai active în privinţa angajărilor, chiar dacă nu este şi cel mai atrăgător din punctul de vedere al salariilor’, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

La nivelul regiunii, Estonia este ţara cu cele mai mari salarii din industria auto, respectiv 1.205 euro lunar. Urmează Cehia, cu o medie salarială netă lunară de 1.052 de euro, Letonia şi Slovacia (965, respectiv 952 de euro). De altfel, Cehia şi Slovacia sunt ţările europene cu cei mai mulţi angajaţi în industria auto, raportat la populaţia totală.

România este pe locul al cincilea. Lituanienii care lucrează în domeniul auto au salarii medii nete de 900 de euro pe lună, în Ungaria media ajunge la 883 de euro, iar în Croaţia la 702 euro. Doar angajatorii din Bulgaria şi Serbia oferă salarii mai mici decât cei din România, repectiv 606 şi 512 euro.

Sursa: adevarul.ro

Citește și:

Ford foloseşte roboți colaborativi de la Universal Robots în uzina de la Craiova

taguri
Adaugă un comentariu