VIDEO: Fiat Uno vs BMW Seria 5, sau cum a evoluat siguranța auto în 30 de ani

Un crash test efectuat între o citadină Fiat din 1983 și un BMW de generație anterioară ne reamintește cât de mult a evoluat tehnologia de siguranță auto.

Citește și:

Un mort și doi răniți după ce o mașină s-a prăvălit în gol pe Transfăgărășan

Accidentul care te face să vezi dublu

40 de ani de la cel mai tragic accident petrecut în România

Experții elvețieni de la Dynamic Test Center au vrut să testeze siguranța unei mașini de poliție BMW Seria 5 (525d Touring) în cazul unui impact violent la 90 km/h. Scenariul a presupus ca mașina de poliție să fie staționată, iar impactul să se producă din spate — o situație de altfel foarte probabilă și în viața reală.

Cealaltă mașină implicată în test a fost un Fiat Uno din 1983 — un hatchback în trei uși care s-a bucurat de o mare popularitate în anii săi de grație, trecându-și în palmares chiar și trofeul Mașina Anului 1984 în Europa. Nominalizarea lui Uno este pur întâmplătoare în cazul acesta, pentru că scopul a fost mai degrabă testarea siguranței mașinii de poliție.

În timp ce Uno a suferit avarii groaznice, break-ul de poliție a disipat foarte bine forța de impact; nici măcar luneta nu s-a spart, iar echipamentele din portbagaj nu au fost atinse. Sigur, aceste atribute de siguranță își ating potențialul maxim atunci când pasagerii respectă protocolul de a purta centura de siguranță.

Adaugă un comentariu