Societatea civilă vrea ore de educație rutieră în școli

Discuțiile cu privire la orele de religie în școli au deschis o adevărată cutie a Pandorei. Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) și ActiveWatch solicită Ministrului Educației și Cercetării Științifice și Ministrului Afacerilor Interne să comunice numărul de cereri care trebuie adresate de părinți pentru ca educația rutieră să fie predată în școli.

Deși prevăzute prin lege ca fiind obligatorii, aceste ore lipsesc din școlile din România.

“Conform Ordonanței de urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002, cunoscută și sub numele de “Codul Rutier”, în unitățile de învățământ preșcolar, primar și gimnazial obligatoriu se desfășoară cel puțin o oră de educație rutieră pe săptămână, pe parcursul anului școlar. Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevazută în clasa a V-a de sancțiuni nerespectarea obligațiilor de a efectua orele de educație rutieră în unitățile de învățământ”, spune Codul Rutier.

Conform aceleiași surse, lipsa educației rutiere stă la baza multor evenimente din trafic, iar Poliția Rutieră este una dintre instituțiile care a confirmat acest lucru. Mai mult decât atât, România este singura țară europeană unde eleveii nu beneficiază de un sistem coerent de educație rutieră.

Sursa | HotNews | Foto

Adaugă un comentariu