Ministerul Transporturilor a găsit soluția pentru mașinile cu volanul pe dreapta

Ministerul Transporturilor are o soluție pentru interzicerea înmatriculării vehiculelor cu volanul pe dreapta.

Încă o schimbare la ITP: Ce pățesc cei prinși cu ITP-ul expirat

Mai precis, a fost semnat un ordin prin care nu va mai fi permisă înmatricularea unei mașini cu volanul pe dreapta provenită din afara Uniunii Europene. Măsura poate să pară inutilă astăzi, în contextul în care Marea Britanie este încă în UE, dar acel stat a decis să părăsească uniunea începând cu luna martie a anului 2019.

Evident, măsura afectează și automobilele cu volanul pe dreapta importate din țări precum Japonia, Australia, Noua Zeelandă și din alte state în care se conduce pe partea stângă a drumului. Această restricție nu există în prezent pentru vehiculele înmatriculate inițial în acele state și care au volanul pe partea stângă. Pentru că există și asemenea exemple în alte state, de cele mai multe ori fiind vorba despre vehicule rare.

Pe lângă acest ordin semnat de Ministerul Transporturilor, Registrul Auto Român nu va mai opera schimbări pe cărțile de identitate ale mașinilor cu volanul pe dreapta deja înmatriculate la noi până când proprietarul nu va decide mutarea postului de conducere pe partea stângă. Desigur, ambele restricții intră în vigoare după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial.

În cazul regulei aplicate de RAR, scopul măsurii este de a constrânge proprietarii care vor să schimbe culoarea, motorul sau să facă alte modificări la un vehicul cu volanul pe dreapta să îi schimbe și poziția postului de conducere. O asemenea conversie are un cost ridicat chiar și pentru un automobil ieftin, deoarece implică multe ore de manoperă specializată. Pe deasupra, schimbarea va trebui să fie și realizată într-un atelier omologat și apoi verificată la Registrul Auto Român.

O asemenea transformare costă peste 1000 de euro pentru o mașină ieftină și poate să ajungă să coste câteva mii de euro pentru un vehicul mai puțin popular, pentru care sunt mai greu de găsit reperele necesare conversiei.

Singurele excepții de la lege sunt autovehiculele utilizate în serviciile publice comunitare și autovehiculele care au fost înmatriculate în aceeași configuraîie într-un alt stat membru UE. Practic, cei care ar dori să cumpere o mașină cu volanul pe dreapta din Irlanda, Malta sau Cipru nu vor avea nicio restricție la înmatriculare, deoarece acele trei state sunt în continuare membre ale Uniunii Europene.

Operațiunea Xenon’ – 200 de firme care importă mașini second-hand sunt verificate

Ai nevoie de permis pentru trotinetele electrice?

De ce volanul nu este poziționat pe centrul mașinii?

RAR verifică service-urile care dezactivează filtre de particule

Jumătate din maşinile verificate în trafic anul trecut de RAR aveau probleme tehnice

Adaugă un comentariu