A murit legendarul pilot britanic Stirling Moss. Avea 90 de ani

Zi de doliu în lumea motorsportului: pilotul britanic Stirling Moss s-a stins din viață, la 90 de ani. A lăsat în urmă o moștenire importantă.

Citește și:

Unbeaten – Povestea fascinantă a lui Sir Stirling Moss și a cursei Mille Miglia din 1955

Opel și electromobilitatea, povestea ultimilor 50 de ani

Ediția limitată Aston Martin Vantage AMR vine cu o transmisie manuală

Ferrari dezvăluie Monza SP1 și SP2, alături de cel mai puternic V12 aspirat

Sir Stirling Moss, pilotul britanic de Formula 1 și una dintre cele mai cunoscute personalități a motorsportului, s-a stins din viață la 90 de ani, în urma unei grele suferințe. Anunțul a fost făcut de soția sa, Lady Moss.

Stirling Moss a avut o carieră de un deceniu în lumea Formulei 1, una cu mare impact. În perioada 1951-1961, acesta a participat în 66 de curse Grand Prix, iar pe 16 dintre acestea le-a câștigat.

Din cele 529 de curse (din diferite discipline) în care s-a înscris, de 212 ori a trecut linia de finiș pe primul loc. Nu a reușit să-și treacă în palmares niciun titlu de campion în Formula 1, însă a fost de patru ori vicecampion în perioada 1955-1961 și în tot acest timp i-a făcut zile grele lui Juan Manuel Fangio — cel mai bine titrat pilot F1 al perioadei — care îi era rival, coleg (la Mercedes-Benz), mentor și prieten.

A scris istorie însă prin performanța de la Mille Miglia 1955, unde a gonit un Mercedes-Benz SLR timp de 10 ore și 7 minute, acoperind cei 1.600 de kilometri de drum public ai cursei cu o viteză medie de aproape 160 km/h.

Ultima victorie a lui Sir Stirling Moss în Formula 1 a fost obținută în 1961, la Marele Premiu al Germaniei, derulat pe atunci pe celebrul Nurburgring.

Cariera sa de pilot F1 s-a încheiat în 1962, când un accident în cursa International 100 de la Goodwood l-a trimis în comă pentru o lună și a suferit de hemipareză timp de jumătate de an.

Cu toate că nu a mai concurat oficial în competiții (cu excepția unei perioade scurte în 1980), Sir Stirling Moss a fost o prezență constantă în lumea motorsportului.

Adaugă un comentariu