Substanța concentrată a sportivității: Toyota GR Yaris 2024 se prezintă mai marțial ca niciodată termeni de în stil și performanțe.

Pentru cunoscători, Toyota GR Yaris reprezintă în zilele noastre adevărata carte de vizită a mărcii nipone în domeniul sportivității. Altfel, devine lesne de comentat că, în plan tehnic, coupe-ul Toyota Supra este un BMW, în timp ce Toyota GR86 este un Subaru. Altfel, nu se va putea plânge nimeni că Toyota nu oferă și un punct de vedere 100% propriu asupra sportivității, acesta fiind materializat acum sub forma lui Toyota GR Yaris 2024. Implicarea competițională în raliuri a seriei GR Yaris vine ca un argument determinant în favoarea sa.

Toyota GR Yaris vizează genul „hot hatch' și nu la modul jumătăților de măsură. Tracțiunea integrală, filosofia lightweight-compactă și accentul pus pe latura hightech compun un tablou cât se poate de convingător. La o lungime care rămâne sub pragul celor 4,0 m, Toyota GR Yaris cântărește numai 1280 kg (versiunea echipată cu transmisie manuală cu 6 viteze), în timp ce motorizarea sa turbo de 1,6 litri cu 3 cilindri produce acum 276 CP și un cuplu maxim de 390 Nm. Creșterea puterii a fost posibilă prin perfecționarea sistemului de injecție, adoptarea unor pistoane mai ușoare și rafinarea gestiunii în funcționarea motorului.

Și asta nu e tot! Pentru numai 20 kg în plus (și ceva bani, desigur), a fost introdusă opțiunea unei cutii de viteze automate cu 8 trepte, capabilă să execute schimbări fulgerătoare. Dincolo de asta, au fost aduse perfecționări și sistemului de tracțiune integrală GR-Four AWD.

Cei care sperau la un interior cu design în manieră granturismo, să lase deoparte orice speranță. Bordul noii Toyota GR Yaris lasă în plan secund tratarea estetică și o aduce în prim plan pe cea dedicată funcționalității. Consola centrală și cu tabloul instrumentelor arată ca și cum ar fi un element modular unitar prins pe planșa de bord și înlocuibil complet la modul rapid în cazul unui posibil upgrade. Negrul și cenușiul închis de genul gunmetal domină ambianța cromatică. Poate că Toyota GR Yaris are un gabarit de jucărie, însă japonezii s-au jucat cât se poate de serios cu toate elementele sale conceptuale.

Adaugă un comentariu

Articole similare