Tata Avinya – o măsură a evoluției de la stil low-cost local naiv la concepte EV cu amprentă occidentală avansată.

Grupul indian Tata Motors nu are de gând să rateze faza electrificării din domeniul auto. Divizia sa Tata Passenger Electric Mobility (TPEM) a prezentat recent conceptul Tata Avinya, relevant pentru ce s-ar poate face cu platforma tehnică numită GEN 3.

Impunătoarea cetate antică a domeniului auto – Europa, desigur – a fost deja asaltată de două valuri asiatice (al producătorilor japonezi, apoi cel al producătorilor coreeni) și deja simte creșterea de nivel a fluxului adusă de al treilea val asiatic (al automobilelor chinezești). Indienii mai lipseau în situația asta, dar vin și ei – vrem să spunem că vin în nume propriu, nu numai în calitate de proprietari ai unor mărci precum Jaguar și Land Rover. Cel puțin asta par să anunțe cele mai recente concepte pe care le-a prezentat grupul indian Tata Motors în ultimii ani chiar sub marca Tata.

Tata Avinya mizează pe un design cu aparență minimalistă, însă cu conținut conceptual și tehnic complex. Înfățițarea sa amintește de spectaculoasele concepte monolitice cu care studiourile Bertone, Giugiaro și Pininfarina îi atrăgeau către standurile proprii pe vizitatorii saloanelor auto europene cu câteva decenii în urmă. Dincolo de stilul de avangardă, însă, majoritatea acelor obiecte nu erau funcționale. Lucrurile stau altfel în ziua de azi cu Tata Avinya.

Preluat din limba sanscrită, numele Avinya înseamnă „inovație'. Conceptul Avinya propune o nouă tipologie de mobilitate, ale cărei valori esențiale sunt spațiul și confortul pe un fond dinamic avansat. Este vorba despre condiții de călătorie premium într-un ambient hightech, total desprins de asocierea tradițională a ideii de „premium' cu un caracter ostentativ.

Respectiva abordare se va regăsi la mai toate conceptele și vehiculele pe care urmează să le prezinte TPEM. Cât despre Tata Avinya, s-a comunicat că acest impresionant MPV rapid și curat în plan eco va fi comercializat până în 2025. Despre partea tehnică s-a precizat doar că încărcarea bateriei va fi foarte rapidă, acoperirea unei distanțe de 500 km fiind posibilă după o încărcare timp de 30 de minute. Pe de altă parte, cât de mare e bateria și care ar fi autonomia totată nu s-a spus.

taguri
Adaugă un comentariu

Articole similare