Judecătorul-robot e gata să-ţi soluţioneze contestaţia la amenda de circulaţie

Unul dintre secretele oricărei societăți umane, scria marele filosof David Hume, este acela că ‘puterea se găsește în mâinile celor guvernați’. Dacă oamenii realizează constant că ei reprezintă sursa puterii, niciun guvern, parlament sau sistem juridic nu-și poate face de cap.

 

Ce se întâmplă însă când oamenii decid, la modul cel mai concret, să cedeze o parte a puterii lor nu judecătorilor, ci roboților?

Acest pas se petrece încet, încet în Estonia, unde cele mai simple procese civile, cu miză de sub 6.400 de euro, sunt decise de un sistem de inteligență artificială. Anual, 30.000 de astfel de spețe sunt judecate de un robot cu o interfață umană prealabilă. Libertatea este prima redacție din România care a trimis un jurnalist ca să relateze despre dosarele judecătorești în care sentința e pronunțată de robot.

Odată cu cele 30.000 de cazuri rezolvate de inteligența artificială, asistăm la o schimbare de paradigmă mult mai profundă decât aceea de a decide în cazuri de datorii neachitate, divorțuri sau contracte nerespectate. Căci e doar începutul. Specia dominantă a planetei testează cedarea unei părți din privilegiul discernământului său, din puterea de a împărți lucrurile în ‘drepte’ și ‘nedrepte’ către inteligența artificială.

Am discutat cu cei din miezul acestei schimbări, una pe care nici măcar estonienii, locuitorii celei mai de succes țări europene în materie de digitalizare, nu au anticipat-o că va produce mutații atât de adânci.  Citeşte mai departe pe libertatea.ro

 

taguri
Adaugă un comentariu