Reglementarea trotinetelor electrice: Cum vor fi definite în Codul Rutier și ce obligații vor avea utilizatorii

Proiectul reglementării trotinetelor electrice va fi înregistrat la Parlament zilele următoare, potrivit unui comunicat de pe site-ul Camerei Deputaților. Inițiativa legislativă oferă o definiție clară a acestor vehicule, precum și o serie de obligații pentru utilizatorii lor.

Deputatul PNL Sorin-Dan Moldovan a elaborat o inițiativă legislativă privind trotinetele electrice, pentru ca aceste vehicule tot mai des întâlnite în România să fie utilizate într-un cadru legal precis. După cum precizează acesta, Codul Rutier actual consideră în mod eronat că unele trotinete electrice sunt mopede: „În Codul Rutier vehiculele electrice care depăşesc viteza de 25 km/h sunt considerate mopede. Astfel, foarte multe trotinete electrice intră în această categorie pentru care se solicită permis de conducere categoria AM şi este necesară înmatricularea acestora la autorităţile locale‘.

 

Citește și:

ŢEPE URIAȘE cu maşini SECOND din Germania! Citeşte ca să nu plângi după BANI în arestul Poliţiei

CEA MAI TRISTĂ VESTE: Nu-l vom mai vedea vreodată pe Michael Schumacher!

Scene UIMITOARE: Operație pe inimă, pe marginea drumului pentru salvarea unui motociclist

Milioane de ŞOFERI fericiți! Se dă LEGE pentru ieftinirea benzinei! De când se aplică

Toţi ŞOFERII DE TIR trebuie să ştie: iată noul DISPOZITIV OBLIGATORIU din 15 iunie

 

Pentru a evita orice confuzie între cele două mijloace de transport, proiectul oferă o definiție clară a trotinetelor electrice: „Trotineta electrică este definită ca fiind vehicul, cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie nu depăşeşte 40 km/h şi care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 2 kW‘.

De asemenea, actul legislativ prevede o serie de obligații pentru utilizatorii acestor vehicule. Astfel, riscurile ar fi minimizate atât pentru cei care se deplasează pe trotinete electrice, cât și pentru ceilalți participanți la trafic: „Utilizatorii de trotinete electrice vor avea de respectat regulile de circulaţie pe care le respectă un biciclist. În plus am introdus obligativitatea de a purta cască de protecţie dacă aceştia au sub 18 ani. Pentru a ţine pasul cu schimbările din societate consider necesară modificarea propusă, astfel încât utilizatorii cât şi restul participanţilor la trafic dar şi pietonii să fie în deplină siguranţă‘.

Comunicatul de presă a fost elaborat de deputatul PNL Sorin-Dan Moldovan și publicat pe site-ul Camerei Deputaților.

Pentru ca măsurile propuse să intre în vigoare, proiectul trebuie înregistrat la Parlament pentru dezbatere, adoptat, promulgat de președintele României și – în ultimul rând – publicat în Monitorul Oficial.

 

Sursa: avocatnet.ro / Sursa foto: Elvert Barnes, via Flickr

Adaugă un comentariu