Tu știi care este diferența dintre linia continuă și cea dublă continuă?

Nu toți posesorii de permis de conducere cunosc diferența dintre linia continuă și cea dublă continuă. Această comparație dintre cele două semne a generat multe dileme de-a lungul vremii. Care este totuși diferența?

Linia continuă este diferită de linia dublă continuă. Conform legislației rutiere, marcajele se definesc astfel:

Linia îngustă continuă semnifică delimitarea:

– fluxurilor de transport de sensuri opuse pe sectoarele de drum periculoase, care au două sau trei benzi pentru circulaţie;

– benzilor pe carosabilele care au două sau mai multe benzi pe sens, pe sectoarele de drum ce prezintă pericol;

– locurilor pe carosabil unde intrarea este interzisă;

– locurilor pentru staţionarea vehiculelor;

– marginii carosabilului, pe drumurile cu două sau mai multe benzi pe sens, altele decât autostrăzile.

linie1

Linia dublă continuă se folosește „pentru separarea sensurilor de circulaţie cu minimum două benzi pe fiecare sens, precum şi la drumuri cu o bandă pe sens sau în alte situaţii stabilite de administratorul drumului respectiv, cu acordul poliţiei rutiere”.

De ce nu se folosește mereu linie continuă și uneori este nevoie de linie dublă?

Administratorii de drumuri folosesc ambele linii. De ce? Pe anumite porțiuni de carosabil pot exista situatii în care pentru un sens este permisă depășirea acesteia (linie discontinuă) pe când pentru celalalt nu.

linie2

Ce spun oamenii legii?

Site-ul auto-bild.ro a dialogat cu un reprezentant al brigazii de politie rutieră.  “Și linia continuă si cea dublă continuă prevad aceleași sanctiuni, un pic diferențiat în funcție de situație. Astfel, dacă întorci pe ea (ele) ca să schimbi directia de mers, este amendă și 4-5 puncte penalizare. Dacă vrei să faci stânga, încălcând-o, ca să intri pe un drum adițional, este aceeași amendă”, a spus polițistul.

Acesta a adăugat: “În cazul unei depășiri neregulamentare este vorba de 4-5 puncte amenda plus 30 de zile reținerea permisiului de conducere”. (Cristian Burcioiu)

Foto: Libertatea