Vor dispărea ștergătoarele în viitor?

Ștergătoarele au apărut la puțină vreme după apariția automobilelor și au însoțit mii de modele ani de-a rândul. Acestea ar putea să dispară în următorii ani, inginerii lucrând la un alt sistem de curățare a apei de pe parbriz.

Primul ştergător de parbriz operaţional a fost inventat de americanca Mary Anderson. În anul 1903, aceasta era pasager într-o mașină care călătorea de la Alabama spre New York. Femeia a observat că șoferii sunt nevoiți să oprească pentru a curăța geamul mașinii de zăpadă.

La puțină vreme, Mary Anderson a inventat ștergătoarele și doi ani mai târziu a obținut patentul pentru invenție. În mod ciudat, invenția ei a avut la acea vreme mulți contestatari, aceștia considerând că ștergătoarele sunt caraghioase’. Existau și voci care spuneau că ștergătorul le va distrage atenția de la drum șoferilor. Timpul nu le-a dat dreptate contestatarilor.

Invenția a devenit rapid apreciată și în doar 10 ani de la brevetarea ei, ștergătoarele au devenit echipament standard la toate mașinile din Statele Unite ale Americii.

Vor dispărea ștergătoarele?

Ștergătoarele ar putea dispărea din motive de siguranță, întrucât, în cazul ploilor abundente, vizibilitatea este scăzută din pricina faptului că ștergătoarele se mișcă prea repede. Astfel, inginerii lucrează la un sistem de aer cald care suflă cu putere în parbriz și care să înlocuiască lamelele. Noul sistem va lucra la rândul lui cu un sistem electric de degivrare care va spori vizibilitatea. Tehnologia este la stadiul de prototip, dar ar putea fi implementată în următorii ani.

Adaugă un comentariu