Audi A6 2.0 TDI ultra: Prestanță ridicată

Odată cu restilizarea lui A6, Audi a introdus în gamă versiunile ultra, extrem de eficiente. Pentru acest test am ales Audi A6 2.0 TDI ultra, cu 190 CP, cutie cu dublu ambreiaj și tracțiune față.

Evoluția tehnologică a motorizărilor diesel din ultimii ani a făcut ca un propulsor cu patru cilindri să nu mai pară o utopie pe limuzinele de clasă mare. Chiar dacă există astfel de exemple și în trecut, rafinamentul și performanțele lăsau mereu de dorit. Acum, un diesel de 2,0 litri pare foarte potrivit pentru acest segment, iar Audi este unul dintre cele mai bune exemple. După recentul facelift, Audi A6 dispune de motorizări încadrate în gama ultra, ceea ce înseamnă că sunt optimizate pentru valori reduse de consum.

Audi A6 2.0 TDI ultra: Tehnologie

Audi A6 2.0 TDI ultra

Modelul testat a avut sub capotă propulsorul 2.0 TDI, care dezvoltă 190 CP, echipat opțional cu o cutie cu dublu ambreiaj cu 7 trepte și tracțiune față. Deși are o configurație cu 4 cilindri, dieselul funcționează foarte rafinat, mulțumită celor doi arbori de echilibrare, care anulează vibrațiile și reduc la minimum sunetul specific de diesel. Chiar dacă este încadrat în gama ultra, dieselul nu lasă performanțele dinamice la urmă. El se turează vivace și impresionează plăcut cu valorile de cuplu pe care le propune în zona de turații medii. Depășirile se pot face într-un ritm susținut, sunetul motorului fiind plin în sarcină, dar totuși bine izolat de habitaclu. În traficul urban, propulsorul funcționează fără vibrații chiar și la turații foarte joase, ceea ce îl face plăcut, chiar și în timpul opririlor repetate cu sistemul start&stop. Este clar că Audi a acordat o atenție ridicată aspectelor ce țin de rafinament și a reușit să ofere un diesel cu patru cilindri corect raportat la pretențiile unei limuzine premium de clasă mare. Cutia S-Tronic cu dublu ambreiaj ajută și ea pentru atingerea acestui deziderat, fiind rapidă la trecerea de la o treaptă la alta și plăcută în traficul urban. În modul efficiency, aceasta dispune de un mod sailing’, în care se decuplează de la puntea motoare pentru a permite mașinii să ruleze liber, fără frână de motor, în momentele în care se ridică piciorul de pe accelerație.

Audi A6 2.0 TDI ultra: Performanțe

Audi A6 2.0 TDI ultraDatorită acestei configurații tehnice, Audi A6 2.0 TDI ultra poate obține valori de consum care acum câțiva ani păreau imposibile pentru acest nivel de rafinament. Pe drumurile extraurbane, propulsorul diesel se mulțumește chiar și cu 5,5 l/100 km într-un regim moderat și aproape că nu trece de valoarea de 6,0 l/100 km, indiferent de modul în care este condus. În oraș, valorile de consum pornesc de la 7,0 l/100 km, ceea ce este impresionant la aceste dimensiuni. Dacă am pune în balanță eficiența acestui model, rafinamentul propus și dinamica bine adaptată pretențiilor, am putea spune că versiunile cu propulsoare V6 devin de multe ori indezirabile. Nu negăm calitățile acestora, dar un 2.0 TDI ultra poate satisface de cele mai multe ori pretențiile cumpărătorilor, cu un preț sensibil mai mic.

Verdict
Audi A6 rămâne probabil cel mai atent finisat model din clasă la interior, oferă un nivel ridicat de confort la rulare și valori de spațiu interior generoase. Versiunea ultra ne arată că o astfel de limuzină poate rula economic, iar un motor diesel cu patru cilindri poate fi optimizat pentru a funcționa rafinat.

Adaugă un comentariu