Care este cel mai bun SUV de clasa mica?

Situatia devine complicata pentru noul Opel Mokka, deoarece in acest comparativ intalneste trei alte SUV-uri de marimea sa, care au pretentii ridicate. Va face el fata?

Cele patru modele pe care le testam in acest comparativ au dimensiuni reduse pentru un SUV, dar sunt robuste si pot i­nfrunta fara prea mari dificultati drumuri pe care un autoturism normal nu mai poate inainta. In afara de asta, ele au inceput sa fie din ce in ce mai mult cerute pe piata pentru ca pot fi utilizate cu usurinta datorita dimensiunilor compacte. Opel Mokka este incadrat in clasa mica, dar la dimensiuni similare gasim Skoda Yeti si Mitsubishi ASX, care sunt tratate ca niste SUV-uri compacte. Pe langa ele, la fel ca si numele pe care il poarta, Mini este cel mai scurt. Mokka este cel mai nou dintre cele patru si el se afla in lumina reflectoarelor. Opel este printre primii constructori generalisti care ataca segmentul SUV de clasa mica, dupa Nissan in contextul in care cresterea vanzarilor de SUV-uri din toate clasele la nivel european este cu 19,7 % mai mare fata de anul trecut. Totusi, Opel nu a contat pana acum si asta este tragic pentru ei daca ne gandim ca in anul 1991 deschizatorul acestui segment era Opel Frontera. Pe atunci, nimeni de la VW nu se gandea sa produca un SUV. Insa, de atunci a trecut mult timp. Acum, Opel vrea sa revina pe aceasta piata cu un model foarte compact, pozitionat chiar in clasa mica. Lungimea lui Mokka este de 4,28 metri, dar aici exista deja cativa rivali. Skoda Yeti este chiar mai mic si masoara numai 4,22 metri, iar Mitsubishi ASX este apropiat, masurand 4,30 metri. Mini Countryman este cel mai mic, el avand doar 4,11 metri. Toate cele patru se prezinta la start cu motoare diesel echivalente, intre 130 CP si 150 CP. Oare mai poate Opel sa ajunga in frunte?

4. Cel diferit
E clar, acesta este un obiect de lifestyle. Dar nu numai, deoarece Countryman are calitatile sale.

Nu este nicio indoiala, Countryman este o masina diferita. Asta in principal datorita designului care penduleaza consecvent intre geniu si dementa. Asa si trebuie sa fie pentru ca poarta denumirea de Mini, iar o masina de lifestyle nu se cumpara din motive practice. Sau totusi? Spre deosebire de ceilalti, acest Mini a fost setat pentru sportivitate. Dieselul sau de 2 litri este foarte vivace de la turatii joase, creste rapid in turatie, dar este destul de zgomotos. De asemenea, directia este precisa, incisiva, iar trenul de rulare rigid asigura o tinuta de drum sigura si agila. Reversul este ca, in traficul urban, Countryman este cel mai incomod. La interior, in fata, Mini ofera mult spatiu, dar in spate el este limitat. Portbagajul este si el minuscul si ofera un volum util de numai 350 de litri, iar masa remorcabila are doar 800 kg. Totusi, Mini are cea mai buna valoare de revanzare din test. Conceptul sau il face diferit de ceilalti si, chiar daca nu este la fel de practic, Countryman este un model solid, ce are foarte multe calitati. In principal, el trebuie apreciat pentru ca este diferit. Daca vrei sa iesi din tipare si pretul nu este cel mai important, atunci aceasta este masina pe care trebuie sa o alegi.

3. Cel discret
Mitsubishi are o traditie uriasa pentru modele 4×4, dar ASX trebuie apreciat pentru dieselul sau.

Va mai amintiti? Mitsubishi a fost odata unul dintre jucatorii principali cand venea vorba de modele 4×4, iar Pajero a fost chintesenta masinii de teren. Acesta

inca mai exista, dar nu se poate compara la vanzari cu mult mai noul ASX. Acesta este modelul de succes pentru japonezi in acest moment si se vinde foarte bine, deoarece are calitatile pe care piata actuala le cauta. In fata, ASX este mai ingust decat ceilalti competitori, dar in spate se poate calatori confortabil. Cel mai bun lucru la acest ASX este motorul sau, dezvoltat in casa de Mitsubishi. Acesta are un gol turbo redus, iar dupa turatia de 1500 rpm incepe sa urce foarte vivace in turatie si se dovedeste rapid, mai ales in cazul reprizelor. Dar, din pacate, propulsorul nu are cel mai bun partener in trenul de rulare. Acesta nu este foarte rafinat, fiind destul de neplacut la trecerea peste denivelari scurte. Directia este fada, nu ofera informatii prea multe soferului, ceea ce face ca virajele sa fie abordate cu retinere. La limita, comportamentul este mult subvirator, iar franele sunt cele mai slabe din test. Pretul sau este destul de ridicat, dar trebuie tinut cont ca echiparea este cea mai buna.

2. Cel corect
Mokka este agil si are un design foarte placut. Totusi, motorul sau putea fi mai rafinat.

Surpriza: noul Mokka se prezinta la start mult mai bine pregatit decat ne asteptam. In fata, oferta de spatiu este similara cu cea de la Yeti, insa in partea din spate, desi este destul de mare, Mokka este depasit de cei doi. Pentru locurile din fata, noi recomandam scaunele ergonomice, cu foarte multe reglaje, care te vor ajuta sa gasesti pozitia ideala la volan. Totusi, in spate, Mokka nu adopta o modularitate prea complicata pentru locurile din spate, bancheta fiind doar fractionabila si rabatabila, spre deosebire de Mini si Skoda, unde aceasta ofera mai multe pozitii pentru spatar. Fiind inca-

drat ca platforma in clasa mica, Opel Mokka ofera o sarcina utila de doar 393 kg si o masa remorcabila de 1,2 tone. Cel mai important detaliu despre motorul diesel de 1,7 litri si 130 CP este ca a reusit sa fie cel mai economic din test, fiind cu aproape 1 l/100 km mai economic decat cel din Skoda sau Mitsubishi. In rest, motorul este destul de zgomotos si, in practica, ofera valoarea de cuplu maxim la o turatie destul de ridicata. Trenul de rulare este bine echilibrat, doar denivelarile scurte punand ceva probleme. Directia este placuta, iar pretul este de departe cel mai bun.

1. Cel inatacabil
Yeti este din nou greu de urmarit. El stie sa faca totul bine si are putine puncte slabe.

In privinta formei, Yeti este exact opusul lui Countryman. Totul este gandit pentru a fi functional, practic, iar forma de cutie ajuta pentru a oferi un spatiu interior foarte mare. Interiorul este cel mai aerisit dintre toate modelele din test. In plus, in spate, modularitatea este cea mai buna, scaunele fiind individuale si pot fi basculate, rabatate sau demontate complet. Cele doua din exterior pot culisa spre interior, iar portbagajul poate „inghiti’ un volum urias de pana la 1760 de litri, la care se adauga cea mai mare sarcina utila (513 kg) si cea mai mare masa remorcabila (doua tone). Motorul diesel de 2 litri toarce placut, este silentios si functioneaza rafinat. Dar el nu este la fel de energic precum cel de la ASX sau Countryman si pare ceva mai flegmatic. Dar Yeti nu trebuie inteles strict ca o masina practica, pentru ca reuseste sa ofere multa placere la rulare. Comportamentul este vioi, iar directia precisa. Trenul de rulare ar putea sa reactioneze mai placut, fara a transmite atat de sec socurile la trecerile peste denivelarile scurte. Astfel, Yeti merge destul de relaxat catre victorie, cu toate ca pretul sau nu este cel mai bun, dar nici nu este mai mare decat la Mitsubishi sau Mini.

Locul 1: Skoda Yeti 2.0 TDI 4×4
Yeti imbina iscusit avantajele de la un combi cu cele de la un van si un SUV. Interiorul este foarte practic si spatios, iar comportamentul dinamic poate fi catalogat ca fiind agil.

Locul 2: Opel Mokka 1.7 CDTI 4×4
Pentru Mokka pledeaza modul confortabil, dar totodata agil in care se conduce si spatiul interior. Motorul nu este cel mai rafinat, dar pretul este de departe cel mai bun.

Locul 3: Mitsubishi ASX 1.8 DI-D 4WD
ASX nu are puncte slabe grave, dar nici puncte forte iesite din comun. Doar motorul sau ne-a impresionat placut. Trenul de rulare si directia nu sunt asa de rafinate.

Locul 4: Mini Countryman Cooper SD All4
Mini este reglat accentuat de sportiv, are cea mai vivace directie si un motor vioi. Trenul sau de rulare este foarte rigid, iar spatiul interior redus. Countryman este insa total diferit de ceilalti.

Verdict
Mokka reuseste sa produca o surpriza la primul test comparativ. Este placut in conducere, dar motorul sau putea fi mai rafinat. Castigatorul fara drept de apel este foarte practicul Skoda Yeti. ASX poate fi o alternativa buna si are un motor diesel care trebuie apreciat. Mini este diferit si trebuie inteles ca atare. Are multe calitati, insa este proiectat pentru lifestyle, aspectele practice fiind pe planul al doilea.

[table id=404 /]

Adaugă un comentariu