Drive test Porsche Cayman: placere pura

Cat de mult Porsche este in noul Cayman? Test cu versiunea de baza Cayman de 275 CP.

 Nasterea lui Cayman nu a fost naturala. Intai a fost roadsterul Boxster si abia apoi din el s-a derivat coupe-ul Cayman, adica invers decat in cazul clasic in care coupe-ul este dezvoltat primul. Tot invers este si pretul. Cayman nu este mai ieftin, ci mai scump decat Boxster. La aparitia primei generatii, in toamna lui 2005, comentariile au fost de genul: un Porsche ieftin pentru saraci sau pentru cine nu are bani de 911, un Porsche pentru femei, un model de baza.

Odata cu lansarea celei de-a doua generatii pe o platforma complet noua, lucrurile s-au schimbat radical. Noul Cayman este mai masculin, mai sportiv si, in special, mai dinamic, pentru ca proportiile sunt dramatic schimbate, in conditiile in care lungimea totala este cu doar 33 mm mai mare. Principalul castig este ampatamentul marit cu 60 mm. In plus, datorita parbrizului impins spre fata cu 100 mm, a acoperisului care se prelungeste mai mult spre spate si a scurtarii consolei fata cu 26 mm, spatiul interior este net mai generos decat inainte. De asemenea, garda la sol este mai coborata cu 10 mm decat la vechiul model, iar ecartamentele fata/spate sunt mai late cu 36, respectiv 2 mm. Prizele de aer frontale care se maresc spre extremitati si prizele de aer laterale din spatele usilor, mai generoase si cu rol si de racire a motorului amplasat central, confera o imagine mai masculina si mai dinamica. Cayman nu mai este un 911 de domnisoare, ci a devenit o veritabila masina sport. Caroseria este mai usoara cu 47 kg, in timp ce rigiditatea a crescut cu 40%. Acest lucru a fost posibil datorita utilizarii pe scara larga a aluminiului la usi, podea, partea frontala si posterioara, la cele doua capote si la suspensia fata si spate. In plus, Cayman este acum si mai practic. Habitaclul este mai spatios, iar cele doua portbagaje insumeaza acum 425 de litri, cu 15 litri mai mult decat la vechiul model. Mai rar o masina sport compacta care sa ofere spatiu pentru bagaje atat de mare si de usor utilizabil in cele doua portbagaje. Totusi, in spatele scaunelor ne-am fi dorit un spatiu de depozitare mai practic, pentru ca nu prea exista spatii de depozitare in masina. Si aerodinamica s-a i­mbunatatit semnificativ gratie reducerii garzii la sol si noului eleron spate, care se ridica la o i­naltime mai mare si la un unghi mai inclinat decat la Boxster. Astfel, fort­a de apasare la ambele punti a crescut cu 25%.

image010

Interiorul este in linie cu noua filozofie Porsche: o plansa de bord cu multe butoane, care se continua pe tunelul median inaltat incarcat, de asemenea, cu butoane, mai multe sau mai putine, in functie de echipare. Este o imagine spectaculoasa, dar ergonomia are de suferit. Soferul ajunge greu la comenzile climatizarii, care sunt ascunse dupa schimbator si sunt plasate prea jos, iar vitezometrul digital are afisajul destul de mic. De asemenea, scaunele sport standard nu sunt grozave, suportul lateral fiind doar mediu. Optiunea pentru scaunele Sport Plus este indicata. Noi am avut pentru test versiunea de baza Cayman echipata cu noul motor boxer aspirat cu 6 cilindri de 2,7 litri si injectie directa, de 275 CP (101,6 CP/l), combinat cu transmisia PDK (optional 3.064 de euro pe masina de test), cu trenul de rulare standard si cu jante de 20 inci Carrera S (3.096 de euro). Propulsorul are cu 200 cmc mai putin decat predecesorul sau, 10 CP in plus si o turatie de putere maxima de 7400 rpm, in loc de 7200 rpm inainte.

Butonul Sport e standard si la apasarea lui, cutia PDK schimba mai sus, la 5000 rpm, in loc de 3000-3500 rpm, iar motorul raspunde mai ascutit. Lucrurile se schimba radical cu pachetul Sport Chrono Plus (2.194 de euro, inclus pe masina de test), care contine butonul Sport Plus si functia Launch Control. Atunci, Cayman se transforma intr-o sportiva de circuit. Schimbarile de trepte se petrec si mai sus, pe la 7000 rpm, iar motorul raspunde instantaneu. Boxerul aspirat urca foarte lejer in ture si de la 3500 rpm in sus are o vitalitate extraordinara pentru un motor aspirat. Cutia PDK e o minune a tehnicii. Schimba fulgerator pe modul Sport Plus si, pe de alta parte, e foarte confortabila la schimbarile in oras. In modul Sport sau Sport Plus, cum ai ciupit acceleratia, cutia realizeaza imediat acest lucru si retrogradeaza imediat. Iar daca se decupleaza PSM-ul (omologul ESP-ului), sunt posibile drifturi spectaculoase si perfect controlabile datorita distributiei perfecte a maselor, pozitionarii centrale a motorului si cutiei PDK, care stie sa ramana in treptele inferioare. Cu o acceleratie de la 0 la 100 km/h in 5,4 secunde, Cayman nu impresioneaza prin dinamica longitudinala, de exemplu, mai ieftinele Mercedes A 45 AMG sau BMW M135i xDrive accelerand cu 0,8 secunde, respectiv 0,7 secunde mai repede pana la 100 km/h.

image003

Insa Porsche impresioneaza prin dinamica transversala, care se masoara mai mult in emotii decat in cifre. Cu noua directie electromecanica (masina de test avea directia Plus, cu asistare marita pana la 50 km/h), acest Cayman nu subvireaza niciodata. La limita, pe modul Sport Plus, PSM-ul permite reactii supraviratoare mai ample la apasarea acceleratiei la iesirea din viraje, iar daca se scoate PSM-ul, Cayman supravireaza previzibil si progresiv. Practic, acest Cayman ofera senzatii de masina supersport la viteze mult mai mici. Si dinamica transversala ar fi fost si mai spectaculoasa daca masina de test ar fi avut diferentialul blocabil pe spate inclus in Porsche Vectoring Control (PTV, 1.420 de euro extra). Senzatiile la rulare ar putea fi insotite si de senzatii sonore cel putin la fel de fascinante daca s-ar opta pentru scumpul sistem de evacuare sport (2.347 de euro). Oricum, soferul simte tot timpul in spate motorul boxer amplasat foarte jos in spatele sau, care practic iti da un sut la acceleratiile viguroase.

 

In schimb, trenul de rulare a fost dezavantajat de o configuratie improprie pentru drumurile din tara noastra. Porsche sustine ca a imbunatatit suspensia standard cu amortizoare hidraulice. |nsa, cu jantele optionale de 20 de inci, care sunt si excesiv de scumpe, confortul este ruinat. Inclusiv pe minunatele autostrazi romanesti, Cayman simte orice denivelare. Probabil ca o configuratie cu jantele standard sau maximum cu cele de 19 inci in combinatie cu suspensia adaptiva PASM, care costa la jumatate fata de jantele de 20 inci, Cayman ar fi un companion mult mai placut la drum lung. Pentru ca acest Porsche stie sa fie economic la nevoie. Daca nu se apasa butoanele pentru senzatii (Sport sau Sport Plus), la Cayman functioneaza un sistem start & stop si o functie de coasting foarte eficiente. La viteze de croaziera de 130 km/h sunt posibile consumuri rezonabile de circa 8 l/100 km.

image007

Cu un pret de baza de 58.088 de euro, Cayman e scump, iar optiunile sunt exagerat de scumpe: navigatie 3.411 euro, pachet Sport Chrono Plus 2.194 de euro, jante de 20 inci 3.096 de euro, cutie PDK 3.064 de euro. Daca se comanda si PTV, si PASM, pretul sare de 80.000 de euro. Vestea buna e ca si cel mai ieftin 911 incepe de la 100.083 de euro fara optionale.

 Date tehnice

Motor: B6, aspirat, cilindree 2706 cmc, putere maxima 275 CP/7400 rpm, cuplu maxim 290 Nm/4500-6500 rpm. Transmisie: spate, cutie PDK cu dublu ambreiaj si 7 trepte. Dimensiuni: L/l/h 4380/1801/1294 mm, ampatament 2475 mm, masa la gol 1310 kg, volum portbagaj 150/275 litri, rezervor 64 litri, pneuri standard 235/45 ZR18 fata, 265/45 ZR18 spate. Performante: 0-100 km/h 5,4 s, 0-200 km/h 20,6 s (cu PDK si Sport Chrono Plus), viteza maxima 264 km/h, consum mediu 7,7 l/100 km, emisii CO2 180 g/km.

 Verdict

Noul Cayman este mai Porsche acum chiar si in versiunea de baza cu „numai 275 CP. Formula constructiva cu motor boxer aspirat amplasat central ofera o placere unica in conducere. Cu un interior mai luxos, mai spatios si dotat cu aproape toate echipamentele optionale si la 911, Cayman a crescut in pretentii. Insa
ergonomia putea fi mai buna, iar pretul e  exagerat.

Puncte forte

–      Foarte incitant la condus

–      Sound superb

–      Calitate de fabricatie excelenta

–      Cutie PDK fabuloasa

Puncte slabe

–      Pretul exagerat al masinii si optionalelor

–      Suspensie inconfortabila in versiune standard cu jantele de 20 de inci

–      Acceleratiile nu sunt pe masura pretului

Adaugă un comentariu