Contact Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI Biturbo

Cu motorul diesel biturbo de 195 CP, Opel Zafira Tourer reuseste o dualitate impresionanta intre un veritabil monovolum de familie si un automobil cu valente sportive, foarte placut de condus.

Monovolumele sunt masini ideale pentru familiile cu copii, deoarece sunt spatioase, confortabile, ofera solutii inteligente de modularitate si, in general, ruleaza economic. Totusi, ce se intampla daca acestor atribute alaturam o doza de sportivitate, atat de ordin vizual, cat si dinamic? Cel mai bun exemplu al momentului in acest sens este Zafira Tourer cu dieselul biturbo de 2 litri si 195 CP. De la prima vedere a exteriorului poti avea semne de intrebare despre scopul acestei masini. Silueta este clar de monovolum, dar jantele sunt de 19 inci, in doua tonuri de culoare, evacuarile dreapta-stanga generoase, elementele de caroserie au un design destul de agresiv si plafonul de culoare neagra contrasteaza puternic cu rosul aprins al caroseriei. Taticul sportiv are motive de bucurie. Si ele continua. Motorul diesel de 2 litri dezvolta nu mai putin de 195 CP, iar la interior, pe consola centrala, sare foarte repede in ochi un buton pe care scrie Sport. Sigur suntem in masina care trebuie? Proba conducerii arata un monovolum surprinzator de placut de condus, cu o directie incisiva si un comportament foarte previzibil, dar si multa tractiune in viraje. Caroseria are un usor ruliu,
insa trenul de rulare adaptiv, in special in modul Sport, ajusteaza taria amortizoarelor pentru a compensa acest comportament. Datorita sistemul biturbo, motorul diesel ofera un raspuns remarcabil la orice turatie, chiar de la ralanti. Turatia creste cu usurinta si reprizele sunt foarte rapide. Cuplul de 400 Nm este resimtit la fiecare apasare a pedalei de acceleratie. Singurul minus este ca sunetul propulsorului nu este cel mai rafinat, fiind neplacut in sarcina sau la turatii inalte. Daca taticul este fericit cu aceste impresii, ce au de spus ceilalti membri ai familiei?

Desi masina de test a fost echipata cu jante de 19 inci care, in general, ruineaza orice urma de confort, putem spune ca trenul de rulare reuseste un compromis superb intre tinuta de drum sigura si elasticitatea oferita pe drumurile prost asfaltate. Practic, nicio suprafata nu te poate deranja. Un rol important il are din nou trenul de rulare adaptiv Flex­Ride, a carui setare denumita Tour face minuni. In interior, Zafira Tourer ofera o multitudine de posibilitati pentru depozitare, cu buzunare largi in usi, doua torpedouri si zona centrala dintre locurile fata in care cotiera si suportul de pahare culiseaza pe o sina pentru a se potrivi perfect cerintelor de moment. In spate, cele trei scaune individuale pot culisa i­nainte-inapoi, pot fi ajustate in mai multe configuratii de inclinare sau pot fi pliate complet pentru a crea o suprafata de incarcare perfect plana cu cea din portbagaj. Standard la versiunea Cosmo (optional pentru 700 de euro la celelalte echipari), Zafira dispune de 7 locuri. Cele doua de pe ultimul rand pot fi rabatate din portbagaj printr-o miscare simpla, fara sa necesite multa forta. Plierea lor se face la fel de facil in podeaua portbagajului, fara sa incurce, fara sa ocupe alt spatiu. Ergonomic si inteligent. Ce spune finantistul?  Cu dieselul de 195 CP, Zafira Tourer are un pret de 28.655 de euro cu TVA in echiparea Enjoy (pretul trebuie verificat la dealer, exista promotii regulate), insa noi recomandam si trenul de rulare adaptiv (950 de euro), farurile AFL cu bi-xenon (1.200 de euro) si sistemul de navigatie NAVI 900 cu ecran color de 7 inci (940 de euro). Astfel vei avea un automobil polivalent, foarte spatios la interior, modulabil, dar sportiv si cu un motor potent.

 

Date tehnice Opel Zafira 2.0 CDTI Tourer Biturbo

MOTOR: L4 turbodiesel, cilindree 1956 cmc, putere maxima 195 CP/4000 rpm, cuplu maxim 400 Nm/1750-2500 rpm. TRANSMISIE: fata, cutie manuala cu 6 trepte. DIMENSIUNI: L/l/h 4656/1884/1685 mm, ampatament 2760 mm. PERFORMANTE: 0-100 km/h 8,9 sec, viteza maxima 218 km/h, consum mediu 5,6 l/100 km, emisii CO2 149 g/km.
Pret (euro cu TVA): 28.655

Verdict  – 4 stele

Opel Zafira Tourer echipat cu motorul CDTI de 195 CP impresioneaza prin versatilitatea sa. Este un automobil care ofera mult confort la rulare, un nivel de spatiu interior generos, dar si un motor vivace, foarte placut de condus si o tinuta de drum care poate fi catalogata ca fiind chiar sportiva.

 

 

 

Adaugă un comentariu