Test comparativ: Skoda Yeti vs Peugeot 4008

Cu ajutorul lui Mitsubishi, Peugeot intra in segmentul SUV-urilor ultracompacte. Noul 4008 infrunta  in testul de fata Skoda Yeti, ambele cu motoare diesel.

 Grupul PSA a preferat sa preia platforme de SUV-uri de la Mitsubishi decat sa porneasca singur in segmentul SUV-urilor, care cunoaste cea mai mare crestere in aceasta perioada de criza. Rezultatul nu a fost prea fericit. 4007, construit pe platforma fostului Mitsubishi Outlander, nu se mai vinde si nici nu a fost un succes. In ciuda acestui esec, Peugeot a preluat platforma si interiorul lui ASX, dand nastere lui 4008. Comparativ cu 4007, cel putin la exterior, 4008 se apropie ca design  de filozofia marcii Peugeot. Este oare suficient pentru a obtine rezultate bune la vanzari? Nu, pentru ca, din pacate, pozitionarea de pret este gresita. La aceeasi echipare cu ASX 1.8 HDI Intense, 4008 1.8 HDI Allure costa cu 7.702 euro mai mult. Greu de explicat.

 Ce ofera

Cu dimensiuni compacte, sub 4,30 metri, cele doua modele se situeaza la limita de jos a clasei compacte, putand concura mai degraba cu SUV-uri de clasa mica gen Opel Mokka sau Mini Countryman. Desi mai scurt cu 72 mm decat 4008, Yeti ofera un spa]iu comparabil la genunchi in spate si mai mult loc pentru cap. Insa avantajul major al lui Skoda este modularitatea. Modelul ceh este unul dintre pu]inele cu scaune individuale in spate. Cele doua din exterior culiseaza, iar toate se pot scoate la nevoie pentru a ob-]ine un spa]iu de incarcare urias. Astfel se explica si de ce volumul maxim al portbagajului este mai mare cu 541 de litri la Skoda! Desi, la prima vedere, 4008 are materiale bune si moi pe bord, in detaliu, masina de test prezenta caren]e de asamblare: capacul care acoperea sina de sprijin a scaunului fata a cazut, iar bancheta facea un zgomot ciudat la rabatere. In plus, interiorul, indicatoarele, manetele nu au nimic de-a face cu spiritul Peugeot. Yeti nu ofera aceeasi ambian]a eleganta ca in Octavia, dar totul este solid imbinat. Pozitia de condus este buna in ambele modele. Skoda ofera sustinere mai buna la spatar, dar acesta este destul de ingust, in timp ce la 4008 sprijinul lateral putea fi mai bun.

Cum se conduc

4008 preia platforma lui Mitsubishi ASX, care este, in fapt, platforma fos-tului Outlander, in forma scurtata. Ca si la ASX, la 4008 reglajele sunt diferite fata de vechiul Outlander. In locul unui tren de rulare suplu, intalnim unul rigid, care amortizeaza prea dur denivelarile scurte si transmite reactii neplacute in volan. La limita, 4008 este mult prea subvirator. Practic, pe zapada, la limita, 4008 nu raspunde la comanda directiei, subvirand foarte mult. In schimb, Yeti este mult mai amabil cu pasagerii si incita mai mult soferul. Cu o platforma derivata din cea de la Tiguan, micutul Yeti are un tren de rulare ceva mai rigid decat Tiguan, dar este si ceva mai agil. Comparativ cu 4008, Yeti ruleaza mult mai confortabil, directia este mai precisa si are feedback mai bun, iar la limita are un comportament neutru. La limita, cuplajul Haldex transfera cuplul mai rapid spre spate si diminueaza efectul subvirator. Yeti are un sistem 4×4 permanent asupra caruia soferul nu poate interveni. Aici 4008 marcheaza un mic plus, oferind posibilitatea de a bloca transmisia, lucru ce ajuta in situatii grele. Pe sosea uscata sau pe zapada, reactia mai tarzie a sistemului 4×4 nu poate anula efectul subvirator. Motorul lui 4008 are apelativul HDI, dar nu este de origine Peugeot, ci Mitsubishi. Dupa un mic gol turbo, motorul se tureaza usor si este energic, insa devine zgomotos in sarcina. Motorul VW 2.0 TDI din Yeti este ceva mai rafinat si mai liniar, insa nu are dinamica celui de la 4008, care ofera evident reprize si acceleratii mai bune in conditiile in care consumul masurat este aproape acelasi la ambele modele, 4008 avand standard sistem start&stop, care lipseste la Skoda.

Cat costa

La pretul de baza, intre versiunile de top ale celor doua modele considerate in test exista o diferenta incredibila de 9.408 euro, care ajunge la 10.397 de euro in favoarea lui Skoda. La 4008, sistemul de navigatie si tapiteria din piele costa extra exagerat de mult. Practic, fata de Skoda, doar trapa panoramica apare suplimentar la echiparea Allure fata de Elegance la Yeti. Dar aceasta nu poate justifica diferenta imensa nu doar fata de Skoda, ci si fata de modelul paralel de la Mitsubishi. La 36.000 de euro se poate cumpara deja un SUV compact premium ca BMW X1 sau Audi Q3. In plus, Skoda are conditii de garantie mai bune si o valoare de revanzare mai buna.

 

Verdict

Victoria lui Yeti este incontestabila. Este mult mai ieftin, mai rafinat, mai modulabil si mai bun calitativ. Peugeot a facut o greseala de marketing pozitionand gresit 4008, care este mult prea scump pentru segmentul sau si chiar in raport cu modelul paralel de la Mitsubishi. In schimb, 4008 arata mai bine decat ASX, insa asta nu justifica 7.700 de euro in plus. Peugeot trebuie sa schimbe macazul. 2008 e un inceput, iar din viitorul 308 s-ar putea deriva un produs mult mai bun decat 4008. Ar fi, cu siguranta, mult mai confortabil si mult mai elegant la interior.

1. Skoda Yeti 2.0 TDI Elegance 501 puncte

Modularitatea foarte buna cu scaunele individuale culisante si amovibile, agilitatea remarcabila dublata de un nivel bun de confort si sistemul 4×4 bine reglat si foarte eficient ii asigura victoria lui Yeti, care are si un pre] atractiv, combinat cu o echipare foarte buna la nivelul de top. Minus: motorul nu are agilitatea celui de la 4008, iar designul sau a nascut unele controverse.

2. Peugeot 4008 1.8 HDI Allure 452 puncte

Fata de 4007, Peugeot a facut un pas inainte, adoptand un design tradi]ional marcii, care este chiar mai reusit decat al modelului paralel de la Mitsubishi. Motorul 1.8 HDI preluat de la Mitsubishi este foarte energic. Dar e mult prea putin pentru pretul cerut. Trenul de rulare este inconfortabil, sunt reactii neplacute in volan, calitatea in detaliu sufera si pretul e astronomic.

[table id=399 /]

 

Adaugă un comentariu