Honda Civic Sedan 1.8 versus Hyundai Elantra 1.6

Sedanurile compacte par alegerea inteleapta pentru o familie tanara, deoarece au un pret accesibil, sunt mari la interior si ruleaza economic. Cine este mai bun? Elantra sau Civic Sedan?

In momentul actual, piata pare perfecta pentru aceste automobile. Lumea cauta sa fie cat mai practica, sa nu plateasca mult pe o masina, dar sa obtina cat mai mult din fiecare leu platit. Nu intamplator, in lunile viitoare vom vedea multe noutati in acest segment (vezi Auto Bild 12/2012), iar acest comparativ pune deja fata in fata ultima noutate din segment, Honda Civic Sedan, cu designul fluid al lui Hyundai Elantra. Aceste doua modele sunt disponibile numai cu moto­rizari pe benzina, aspirate, de 1,6 litri pentru Elantra si de 1,8 litri pentru Civic si au disponibile doar echipari standard, fara posibilitatea de a alege echipamente suplimentare.
 

Ce ofera

Cele doua modele sunt aproape identice din punctul de vedere al dimensiunilor exterioare, cu un plus de 1 cm in lungime pentru Civic, teoretic recuperat la capitolul spatiu interior de Elantra datorita latimii (plus 2 cm) si ampatamentului mai mari (plus 2,5 cm). La interior, in fata, Civic adopta stilul deja cunoscut pentru designul bordului si consolei centrale, care face ca impresia de spatiu sa fie mai mare si mai aerisita. Totusi, nici in Elantra nu te simti deloc inghesuit, oferta fiind in realitate aproape echivalenta pentru ambele modele si, in plus, modelul coreean are un mic avantaj in ceea ce priveste scaunele fata, care ofera un suport lateral mai bun. In spate, Elantra isi rasfata pasagerii cu un nivel de spatiu pentru genunchi semnificativ mai mare, in timp ce la cap, o persoana de 1,85 metri va atinge plafonul in ambele masini. Pentru a rabata banchetele, cele doua modele folosesc acelasi sistem, care te obliga sa tragi de o clapeta pozitionata in portbagaj. Podeaua nu devine plana in niciunul din cazuri, dar Elantra ofera semnificativ mai mult spatiu pentru bagaje. Trebuie notat si faptul ca Elantra are o climatizare cu doua zone, in timp ce la Civic este disponibila doar una cu o singura zona. Din punct de vedere al ergonomiei, ambele modele au comenzi usor intuitive si pozitionate la indemana, chiar daca in Civic sunt prea multe ecrane cu informatii distincte care uneori sunt destul de greu de urmarit.
 

Cum se conduc

Cele doua modele din test sunt propulsate de motoare cu patru cilindri, aspirate, care dezvolta 132 CP in cazul lui Elantra si 142 CP in cazul lui Civic. Modul in care functioneaza acestea este oarecum similar, pentru ca sunt lipsite de cuplu la turatii joase si necesita retrogradari de treapta pentru a obtine rezultate dinamice satisfaca­toare. Elantra este putin mai economica, lucru normal daca tinem cont de diferenta de cilindree, iar in sarcina motorul sau este mai silentios, spre deosebire de Honda, unde zgomotul este destul de pregnant. In ceea ce priveste confortul, Civic puncteaza mai bine datorita trenului sau de rulare mai elastic, la care trebuie apreciat faptul ca puntea spate este independenta, spre deosebire de Elantra, unde aceasta este semiindependenta. Din aceasta cauza apar diferente si la comportamentul in viraje, unde, desi Civic are un ruliu sesizabil, reuseste sa ofere mai multa tractiune si aderenta. In plus, modelul nipon are directia usor mai comunicativa, ce face controlul la limita mai facil. Elantra are o asistare a directiei mai redusa, insa nu transmite prea multe informatii soferului. Din punct de vedere dinamic, aceasta are un caracter subvirator mai pronuntat, dar usor controlabil. Sistemele de control al stabilitatii functioneaza eficient in ambele cazuri, cu mai multa libertate de alunecare in cazul lui Civic Sedan, dar fara a se depasi  granitele  de siguranta ale unei masini  de familie.
 

Cat costa

Honda Civic Sedan are un pret de 20.200 de euro in versiunea dotata cu o cutie manuala cu 6 trepte si echiparea ES. Masina de test a fost disponibila cu o cutie automata cu 5 trepte, al carei pret, in aceeasi versiune de echipare, creste la 21.440 de euro cu TVA. Elantra costa 15.194 de euro cu TVA (la care se poate adauga o cutie automata, dar cu 6 trepte, pentru 1.488 de euro). Aceste doua modele sunt foarte apropiate ca oferta, insa chiar daca ar fi diferente considerabile si in ciuda faptului ca Civic este putin mai bine echipat, trebuie punctat faptul ca diferenta de pret este foarte mare (5.006 euro), in conditiile in care acest aspect este poate cel mai important intr-o clasa buget’, in care orice euro cheltuit conteaza.

Adaugă un comentariu