Mazda6 SkyActiv-D 175: Focus pe tehnologie

Calea aleasă de Mazda, în care accentul este pus pe tehnologie, produce rezultate consistente. Am descoperit la volanul unei Mazda6 SkyActiv-D 175 cât de plăcut în conducere poate fi un break de familie.

Atunci când tehnologia este pusă în scenă într-un mod consistent și este îmbrăcată în haine elegante, șansele de a da greș sunt aproape inexistente. Începând cu anul 2011, tehnologia SkyActiv a schimbat radical gama Mazda. Cu un progres semnificativ la toate capitolele, de la caroserie la tren de rulare, motorizări și cutii de viteze, niponii au reușit să ofere modele care îmbină elegant tehnologia cu plăcerea de a o utiliza, iar cel mai bun exemplu în acest sens este Mazda6, modelul de clasă medie din gama japonezilor.

Pentru acest test, noutatea este constituită de sistemul de tracțiune integrală, care este acum disponibil de la echiparea Revolution Top, pentru motorizarea diesel de top, de 2,2 litri și 175 CP. Sistemul este preluat de la Mazda CX-5 și înglobează 27 de senzori, care monitorizează aderența și comportamentul șoferului pentru a optimiza în timp real transferul de putere dintre punți. Astfel, în practică, Mazda6 SkyActiv-D 175 echipată cu tracțiune integrală este extrem de eficientă. Chiar și pe suprafețe ude, roțile nu pierd aderența, întregul cuplu motor fiind utilizat în întregime în cazul accelerațiilor puternice. Un plus apare și în viraje, unde comportamentul este unul neutru. Integrarea eficientă a sistemului 4×4 este susținută și de cutia automată cu 6 trepte, rapidă la trecerea de la o treaptă la alta, dar fluentă, fără a deranja la nivel de confort prin bruscări, chiar dacă se circulă în trafic aglomerat. Propulsorul diesel este rafinat, potent și poate fi criticat doar pentru cilindreea de 2,2 litri, care, în România, aduce un impozit anual ridicat.

Chiar și în versiunea break, Mazda6 SkyActiv-D 175 este un model cu valențe dinamice ridicate, cu o direcție incisivă și un tren de rulare setat destul de rigid, dar care trece fără zgomote neplăcute peste denivelări.

Verdict
Infuzia de tehnologie performantă nu este doar un instrument de marketing pentru Mazda. Ea se simte, funcționează eficient și este coerent integrată într-un pachet unitar, pe Mazda6 SkyActiv-D 175. Păcat de cilindreea de peste 2,0 litri a motorului diesel.

Adaugă un comentariu