Test comparativ – Low-cost doar conceptual

In testul anterior am vazut cat de bun este noul Logan in fata concurentilor directi cu motoare pe benzina. Acum, vom pune in fata modelului romanesc Skoda Rapid si Chevrolet Aveo, cu propulsoare diesel.

 

In mod cert, unul dintre cele mai importante evenimente automobilistice ale anului trecut a fost reprezentat de lansarea noii Dacia Logan. Pentru piata romaneasca, acest model are un impact extrem de important asupra vanzarilor, iar pentru Auto Bild acest aspect impune teste comparative cu toate motorizarile. In numarul trecut, Logan cu motorizarea turbo de 0,9 litri pe benzina a fost testat impotriva lui Chevrolet Aveo, Kia Rio si Skoda Rapid. Chiar daca excludem faptul ca Logan este cea mai des intalnita masina de pe strazile autohtone, in general, cumparatorul roman este fidel conceptului de masina in trei volume pentru ca ofera avantaje clare in ceea ce priveste spatiul interior si volumul util al portbagajului. Daca in numarul trecut atentia s-a indreptat asupra motoarelor pe benzina, acum noul Logan este pus in fata rivalilor cu motorizarea 1.5 dCi de 90 CP. Din punct de vedere al pretului de achizitie, cel mai apropiat candidat din test este reprezentat de Chevrolet Aveo 1.3 D, a carui diferenta de pret este nesimnificativa. Skoda este insa cea care propune cel mai rafinat concept de masina de clasa mica in trei volume. Noul Rapid este prezentat ca un model de sine statator, pozitionat intre Fabia si viitoarea Octavia. Totusi, modelul ceh are un inconvenient major: pretul urias fata de rivali. Asadar, acestia sunt cei trei competitori care incearca sa se impuna in segmentul mic in trei volume.

 

Ce ofera

Din punct de vedere al spatilui interior, lupta se da intre Logan si Rapid. Daca locurile din fata ofera un nivel de spatiu comparabil, Dacia are un avantaj daca se calatoreste pe bancheta spate si ofera cele mai spatioase locuri in special la nivelul capului. Din acest punct de vedere, Logan este masina ideala pentru familie, mai ales ca si bancheta este dimensionata generos. Rapid ofera un nivel de spatiu usor mai ridicat la nivelul genunchilor, insa nu semnificativ. La Aveo se vede cel mai mult faptul ca este singurul model derivat direct dintr-un hatchback de clasa mica deoarece locul in spate este cel mai restrans. Spatiul pentru genunchi si cap este relativ mic. La capitolul portbagaje, primul loc revine modelului ceh si nu doar prin prisma faptului ca are cel mai mare volum util, respectiv 550 de litri, ci si a faptului ca deschiderea hayonului ofera o gura de incarcare uriasa fata de concurenta. Logan si Aveo nu sunt departe la capitolul volum util pentru bagaje si ofera 510 litri, respectiv 502 litri. Fata de modelul precedent, Logan ofera acum si o bancheta fractionabila, care aduce avantaje clare daca se transporta obiecte voluminoase. Niciunul dintre cele trei modele nu creaza o suprafata plana cu portbagajul la rabatarea banchetei, ceea ce este un inconvenient, dar pentru care inca nu exista alternativa in segment.

 

Cum se conduc

Vechiul Logan era recunoscut pentru confortul bun oferit de trenul sau de rulare, dar si pentru zgomotul la vant si rulare destul de pronuntat la viteze ridicate. La noua generatie, lucrurile s-au schimbat in bine. Trenul de rulare a ramas elastic si foarte iertator la trecerea peste denivelari, Logan fiind in mod clar cel mai confotabil din test din acest punct de vedere. De aceea, in viraje, Logan are un ruliu mai pronuntat, insa tinuta de drum nu pune probleme de siguranta chiar daca directia este destul de fada. Saltul major inregistrat de noua generatie este facut la capitolul insonorizare. Habitaclul este acum mult mai bine protejat de zgomotul exterior, iar vitezele de autostrada nu mai creaza aceeasi atmosfera incarcata fonic. Motorul diesel toarce foarte placut sub capota, are o functionare rafinata, un consum mic si trage surprinzator de viguros peste 1800 rpm. Skoda Rapid beneficiaza de cel mai puternic propulsor si asta este evident la capitolul acceleratii si reprize, modelul ceh fiind cel mai rapid si promite cea mai mare viteza maxima din test. Desi Rapid este clar destinat utilizarii familiale trenul sau de rulare are o setare usor rigida, care in traficul urban devine uneori deranjanta, in special la trecerea peste denivelarile scurte. In viraje tinuta de drum este cea mai sigura, directia este destul de comunicativa, Skoda putand fi numita cea mai dinamica masina din test. Chevrolet Aveo utilizeaza cel mai mic motor diesel din test, iar asta se vede cel mai bine la turatii joase, unde raspunsul este destul de greoi. Insa, avanatjul este ca alaturi de tehnologia start&stop, motorul reuseste sa fie cel mai economic, chiar daca diferenta fata de ceilalti doi este minima. Dupa turatia de 2000 rpm, propulsor este vioi, dar in zona superioara a turometrului devine destul de zgomotos. Trenul de rulare are o setare elastica, insa tercerea peste denivelarile scurte se resimte destul de intens la nivelul habitaclului, iar fenomenul de subvirare este cel mai pronuntat in viraje. Directia este precisa, dar nu ofera multe informatii despre comportamentul rotilor fata.

 

Cat costa

Logan poarta in general titulatura de rege al segmentului low-cost, dar Chevrolet demonstreaza ca se poate bate de la egal la egal. In versiunea Laureate cu motorul diesel de 90 CP si dotari generoase pentru acest segment, Logan costa 12.250 de euro cu TVA. Aveo este cu numai 260 de euro mai scump in versiunea LT+, cu motorul 1.3 D de 95 CP cu echipamente chiar peste ceea ce ofera Logan. Ambele pot fi numite achizitii corecte la pretul cerut. Pe de alta parte, Skoda pare ca adopta o alta strategie, desi vrea sa concureze direct in segmentul low-cost cu Logan si Aveo. Pretul lui Rapid 1.6 TDI, in echiparea Elegance, cu dotari comparabile celor doi concurenti este de 19.749 euro cu TVA, ceea ce il propulseaza intr-o cu totul alta categorie. Modelul ceh intra pe teritoriul unor compacte cu reale calitati, ceea ii aduce o concurenta suplimentara, fiind practic pozitionat ca pret mai aproape de clasa compacta decat de concurenta sa din punct de vedere al conceptului.

 

1.   Skoda Rapid 1.6 TDI Elegance – 505 puncte

Skoda Rapid se impune in acest comparativ pentru ca puncteaza bine la aproape toate capitolele. Este foarte mare la interior, are un portbagaj urias, se conduce sigur si are un motor diesel modern, rafinat si economic. Singurul aspect negativ este pretul foarte mare.

2.   Dacia Logan 1.5 dCi Laureate – 484 puncte

Dacia a reusit sa imbunatateasca reteta de succes de la primul Logan. La a doua generatie, acesta a castigat enorm la capitolul insonorizare, este la fel de confortabil si se conduce placut, desi nu este prea agil. Interiorul este mare, iar motorul diesel este silentios si economic.

3.   Chevrolet Aveo 1.3 D LT+ – 460 puncte

Aveo are cel mai economic motor din test si un pret comparabil cu cel al Daciei Logan. Este mai mic in spate, iar trenul de rulare nu ofera cel mai bun compromis, precum cel de la versiunea pe benzina. Motorul diesel este usor zgomotos in sarcina, dar se tureaza placut dupa 2000 rpm.

 

Verdict

Situatia finala este destul de clara. Cea mai buna masina din cele trei este Skoda Rapid. Are cel mai bun puternic si modern motor, se conduce sigur, este foarte spatioasa la interior si chiar agila la limita. Singurul punct slab este pretul, care pentru versiunea diesel este urias fata de cel al concurentilor directi. Ramane doar intrebarea daca aceasta diferenta acopera calitatile suplimentare pe care Rapid le are in fata celorlalti doi. La aceasta pot raspude doar vanzarile viitoare. Dacia Logan reprezinta in continuare nu doar o alternativa ieftina in clasa, ci una foarte bine optimizata cerintelor pietei. Mai mult, cu noua generatie acest concept a castigat sensibil din punct de vedere calitativ. Chevrolet Aveo poate tine pasul cu Logan din punct de vedere al pretului, insa este depasit de acesta la mai multe capitole, ceea ce face ca pretul platit pentru fiecare punct castigat sa fie mai mare.

 

[table id=394 /]

Adaugă un comentariu