Test comparativ comparativ Clio vs Ibiza vs 208: Fiesta latina

Modelele de clasa mica sunt apreciate pentru versatilitatea, pretul atractiv si costurile de exploatare mici ale acestora. Cum se prezinta noul Renault Clio pe aceasta piata competitiva? Am testat motorizarea diesel in compania altor doua modele de sorginte latina: Seat Ibiza si Peugeot 208.

Pentru aglomeratia urbana, modelele de clasa mica au multe de oferit, fiind economice, usor de parcat si suficient de spatioase. Renault a lansat recent a patra generatie a veteranului Clio, avand un design senzational, dar este oare suficient pentru a-si asigura din nou un loc fruntas in topul vanzarilor din clasa mica? Auto Bild incearca sa raspunda la intrebarea existentiala a francezilor, aliniind noul Clio pentru primul sau comparativ, motorizat de dieselul dCi de 90 CP. Concurentii sai sunt Peugeot 208, lansat cu numai cateva luni mai devreme, si Seat Ibiza, care a primit recent faceliftul de la jumatatea ciclului de viata.

Ce ofera
Daca Renault merge pe cartea designului, Peugeot surprinde prin organizarea originala a cockpitului, in timp ce lui Ibiza ii ramane sa joace rolul clasicului, chiar daca designul sau este destul de indraznet. Clio isi intampina pasagerii cu un interior original si foarte atractiv si o pozitie la volan bine studiata. Insertiile colorate incalzesc atmosfera, iar materialele de calitate sunt placute la atingere. Leul francez se doreste inca o data original si uimeste cu un panou de instrumente la care trebuie sa privesti pe deasupra volanului minuscul. Chestie de acomodare: daca la inceput ti se pare ridicol si neinspirat, dupa cateva minute la volan pare la fel de natural ca mersul pe jos. Iar pe langa calitatea materialelor (care paleste totusi putin cand vine vorba de panourile usilor), 208 pluseaza cu excelentele scaune sport, care asigura un foarte bun suport lateral. Seat Ibiza este cenusareasa acestui comparativ cand vine vorba de ambianta. Plansa de bord gri, plasticele tari si scaunele incomode nu reusesc sa impresioneze. Iar scaunele sport, pentru cine le doreste, sunt disponibile abia in pachetul Piele, la 1.369 de euro. 10% din pretul masinii este o propunere indrazneata. Ne-ar fi placut sa putem evidentia totusi Ibiza la capacitatea de transport, dar si aici modelul spaniol dezamageste, avand cel mai mic spatiu la genunchi si cel mai mic volum pentru bagaje (940 de litri cu bancheta rabatata). Cei doi concurenti francezi ofera un volum al portbagajului sensibil mai mare, Clio exceland in configuratia cu cinci locuri, iar 208 avand ceva mai mult de oferit cu bancheta rabatata. Niciunul dintre cei trei nu ofera insa o podea plana a portbagajului, iar rabatarea banchetei este laborioasa in cazul lui Seat Ibiza, presupunand scoaterea tetierelor.

In materie de siguranta, suntem dezamagiti sa vedem ca cel mai nou model Renault nu ofera decat airbaguri laterale cap-torace pentru pasagerii din fata, cei din spate fiind lasati la mana norocului. Prin contrast, Peugeot 208 ofera airbaguri cortina standard pe toata gama, iar la Ibiza acestea se pot comanda pentru 234 de euro. Renault compenseaza printr-o unitate multimedia si de navigatie Media Nav, oferita standard de la nivelul al doilea de echipare. Peugeot ofera optional la Active o unitate multimedia si de navigatie cu ecran tactil, (996 de euro), dar meniul este relativ complicat, desi grafica este spectaculoasa. La Ibiza, cum paratorul trebuie sa se multumeasca cu radioul standard, nicio alta optiune nefiind disponibila.

Renault Clio aduce in Romania noul Energy dCi 90, o evolutie a unitatii 1.5 dCi de pe generatia anterioara. Acesta reuseste un consum mediu ireal, de 3,4 l/100 km, de unde si un nivel al emisiilor de CO2 de numai 96 g/km. Unitatea 1.6 e-HDi de la Peugeot nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind prezenta, sub diverse denumiri, pe milioane de masini de la numerosi producatori. Peugeot 208 foloseste, ca si unitatea dCi, o configuratie cu doua supape pe cilindru, dar include tehnologii de recuperare a energiei de franare, de unde si particula „e din denumirea sa. Atat  Renault cat si Peugeot au motoare cu sistem start&stop. In sfarsit, Ibiza este motorizata de cea mai moderna unitate TDI a grupului VW, de asemenea cu cilindreea de 1,6 litri.

Cum se conduc
Daca la prezentarea statica Renault Clio a iesit in evidenta si ne-a castigat de partea sa cu designul reusit si interiorul atractiv, la proba de condus, francezul este mai putin convingator. Sigur, motorul trage puternic si uniform pe intreaga plaja de turatii (mai putin atunci cand este activat modul „Eco, caz in care cuplul este limitat de dragul economiei de combustibil). Iar tinuta de drum, atat in viraje, cat si in linie dreapta, merita aprecierile noastre, cu o tendinta subviratoare foarte bine, dar discret controlata de sistemul ESP. Insa directia artificiala penalizeaza agilitatea, iar zgomotul la vant este destul de pregnant, chiar si la viteze relativ mici de croaziera. Traditionala suspensie confortabila frantuzeasca este un mit spulberat in cazul lui Clio, care, desi se leagana moale pe denivelarile lungi, se simte foarte rigid pe cele scurte, cum sunt sinele de tramvai sau cariile din asfalt. Din fericire, nu acelasi lucru se poate spune si despre celalalt concurent francez al testului nostru. 208 are un tren de rulare excelent configurat, absorbind denivelarile fara sa compromita tinuta de drum in viraje. Chiar si directia este o reusita, minusculul volan asigurand o legatura directa intre sofer si calea de rulare. Micul 208 se simte foarte inchegat si agil, fiind o placere sa-l conduci pe drumurile virajate, mai ales ca scaunele ofera un suport lateral excelent. Liniaritatea motorului diesel este excelenta, la fel ca si etajarea cutiei de viteze, iar insonorizarea este demna de un model din clasa compacta. Cum ramane insa cu al treilea model din test, Seat Ibiza? Acesta reuseste sa-si spele pacatele printr-o directie incisiva si un tren de rulare reusit, cu o suspensie supla si stabila in viraje, dar mai ales prin motorizarea incisiva. In viraje subvireaza totusi ceva mai mult decat celelalte doua modele. Pacatul principal al spaniolului este insa insonorizarea ineficienta a compartimentului motor, ceea ce face ca dieselul de 1,6 litri sa para prea zgomotos in sarcina.

Cat costa
Dintre cele trei modele, Renault Clio are cele mai atractive preturi, acesta fiind disponibil in echiparea de mijloc Expression de la 13.800 de euro. Seat Ibiza poate fi configurat cu dieselul de 90 CP inca de la prima echipare Reference pentru 13.899 de euro, in timp ce la Peugeot, dieselul de 92 CP este disponibil de la echiparea de mijloc pentru un pret de 14.612 euro. In comparativ am ales echipari apropiate, inclusiv ca pret, dar la configuratii asemanatoare, Renault este cu 1.664 de euro mai ieftin decat Ibiza. Acesta din urma nu este doar mai scump, ci si mai gurmand decat cei doi francezi.

Locul 1 (4,13): Peugeot 208 1.6 e-HDi
Cel mai mic model din test convinge prin calitatile sale rutiere si comportamentul omogen. Trenul de rulare este perfect configurat, iar motorizarea este rafinata si economica. Putine lucruri pot fi reprosate lui 208.

Locul 2 (3,84): Renault Clio Emergy dCi 90
Elegantul Clio iti ia ochii cu designul revolutionar si te convinge prin calitatea foarte buna a fabricatiei si performantele motorului diesel. Trenul de rulare este insa mai putin convingator, fiind rigid pe denivelarile scurte si prea moale pe cele lungi.

Locul 3 (3,65): Seat Ibiza 1.6 TDI
Seat Ibiza are un motor vivace si un tren de rulare reusit, cu un bun compromis intre confort si tinuta de drum. Este insa zgomotos si necizelat la interior, avand si un spatiu interior sub ceea ce ofera oponentii sai.

Verdict
Cel mai nou duel din clasa mica se incheie cu victoria recent lansatului Peugeot 208. Francezii dovedesc originalitate, fara a face insa rabat de la calitatea fabricatiei si de la valorile traditionale care fac un automobil citadin atat de apreciat. Ultimul sosit in segment, Clio, reprezinta un mare pas inainte pentru Renault, atat din punct de vedere al designului, cat si  din punct de vedere al calitatii fabricatiei. Totusi, trenul de rulare nu se ridica la nivelul celui de la Peugeot. Seat Ibiza dezamageste prin ambianta sumbra de la interior, dar si prin motorizarea zgomotoasa, cu toate ca trenul de rulare nu este rau deloc.

[table id=389 /]

Adaugă un comentariu