De unde închiriezi mașină ieftină în vacanță, în Europa

Mergi în vacanță în Europa și vrei să închiriezi o mașină? Îți spunem cum îți poți face vacanța cu bani puțini în Europa la volanul unei mașini închiriate: un studiu scoate la iveală cele mai prietenoase locații de rent-a-car pentru turiștii care vor să petreacă o vacanță în excursie prin Europa. În 7 dintre cele 36 de capitale analizate, turiștii pot închiria o mașină mai ieftin decât din București, direct de la aeroport.

Care sunt cele mai scumpe și mai ieftine servicii de rent-a-car?

În cele mai ieftine 10 capitale, prețul de bază pentru închirierea unei mașini este sub 100 euro. În destinații de top precum Spania (Madrid), Germania (Berlin) și Cehia (Praga), serviciile de rent-a-car sunt chiar mai ieftine decât în București.

Bratislava (Slovacia) este pe primul loc în topul celor mai ieftine capitale, în timp ce Bucureștiul se plasează pe locul 8.

La celălalt pol, cea mai scumpă locație de închiriere de pe bătrânul continent este Berna (Elveția), unde o închiriere de 6 zile pleacă de la 342 euro – cu aproape 27% mai mult decât în capitala Norvegiei, clasată pe locul 2. În Oslo, vei plăti cel puțin 270 euro pentru aceeași perioadă de timp.

Dacă vrei să faci o excursie cu mașina într-o țară UE fără prea multe cheltuieli, evită să mergi în Grecia (Atena), Irlanda (Dublin) și Finlanda (Helsinki). La capitolul închirieri auto, acestea sunt cele mai scumpe capitale din Comunitatea Europeană.

Costul pentru inchirieri auto in Europa
Costul pentru inchirieri auto in Europa

Costuri suplimentare și cum să economisești când închiriezi o mașină

Pe lângă prețul de bază, șoferii vor plăti o garanție rambursabilă, cu valoare cuprinsă între 250-700 euro. Costurile de asigurare și cele ale serviciilor opționale (navigator GPS, scaun pentru copii, șofer suplimentar) variază de la o firmă la alta și nu sunt incluse în pachetul de bază.

Cele mai multe companii vor percepe taxe suplimentare sau vor avea un cost zilnic mai ridicat pentru contractele încheiate cu șoferii care au mai puțin de 25 de ani sau peste 75.

De unde să închiriezi mașini?

De obicei, serviciile de rent-a-car direct din aeroport sunt foarte scumpe, datorită costurilor operaționale și taxelor impuse companiilor care au ghișeul chiar în aeroport. O închiriere auto din aeroport poate costa aproape dublu dacă nu rezervi în avans.

Cu toate acestea, studiul arată că, în majoritatea cazurilor (27 din 36 locații), este mai ieftin să închiriezi din aeroport decât din oraș atunci când faci o rezervare. Îți recomandăm să rezervi mereu cu minim 3 săptămani în avans că să poți alege dintre cele mai bune oferte.

Prețuri de închiriere autoturisme în Europa: aeroport vs centru

În destinațiile de top, unde serviciile de rent-a-car sunt foarte scumpe la aeroport, vei găsi prețuri mai accesibile în oraș, în general oferite de firmele locale. De exemplu, în Londra poți plăti cu 38% mai puțin când închiriezi o mașină din oraș, prețul de bază pornind de la 128 euro (față de 208 euro, prețul celei mai ieftine închirieri auto din aeroport).

Berna, Oslo, Viena și Stockholm sunt printre cele mai scumpe locații pentru închirieri din aeroport, însă în fiecare capitală vei găsi oferte mai bune atunci când închiriezi din oraș. Verifică mereu ofertele alternative și apelează cu încredere la firmele locale de închirieri auto!

Ce mașină să închiriezi?

Dacă vrei să îți menții cheltuielile la minim fără să faci compromisuri în privința confortului, alege o mașină cu un consum scăzut, de dimensiuni medii. În funcție de volumul bagajelor, optează pentru o mașină din clasa Economy sau Compact.

Nu îți recomandăm mașinile din clasa Mini pentru călătoriile lungi, în ciuda prețurilor scăzute. Această clasă de mașini este potrivită pentru deplasări scurte, în oraș, atunci când ai unul sau maxim doi pasageri și foarte puține bagaje.

E bine de știut că atunci când faci o rezervare, compania de închirieri îți va asigura o mașină din clasa aleasă de tine, însă nicio companie nu îți va garanta un model specific. În orice caz, mașinile din aceeași clasă sunt similare ca dimensiuni și consum, astfel încât nu va fi greu să te adaptezi.

Cât timp să închiriezi mașina?

În mod normal, perioada minimă de închiriere este de 2 zile, indiferent de compania aleasă. Cu cât timpul de închiriere este mai îndelungat, cu atât va fi mai ieftină rata zilnică de închiriere.

O perioadă de închiriere de 6 zile este perfectă pentru o vacantă de o săptămană. Astfel, ai câte o jumătate de zi la dispoziție de fiecare parte a vacanței, cât timp călătoresti cu avionul spre destinația preferată de unde vei începe aventura.

Cât costă combustibilul?

Pentru a putea estima corect costul unei excursii ‘road trip prin Europa, am adăugat la prețul serviciilor de rental și prețul combustibilului necesar pentru aproximativ 1000 km parcurși, sau echivalentul unui plin (50 litri).

Conform calculatorului de cost Numbeo, în Europa, țările cu cele mai mari prețuri la carburant sunt Norvegia (1,56 €/l), Olanda (1,54 €/l) și Italia (1,51 €/l).

Unde este cel mai ieftin combustibil din Europa?

În Bosnia și Herzegovina (Sarajevo) se gaseste cel mai ieftin combustibil din Europa, cu 0,96 €/l. Dintre țările Uniunii Europene, în Bulgaria (Sofia) găsim cel mai accesibil preț, la doar 1,05 €/l.

România se află pe locul 7 în topul capitalelor europene cu cel mai ieftin combustibil, la egalitate cu Luxemburg și cu un preț mediu de 1,1 €/l.

Dacă luăm în calcul și costul carburantului necesar pentru o excursie de 500-1000 km (la un consum estimat de 5-10%), Bucureștiul devine a șasea cea mai ieftină locație pentru excursii cu mașina închiriată.

Cum să eviți taxele extra când închiriezi o mașină

Deja știi care sunt cele mai ieftine capitale – acum nu-ți mai rămâne decât să îți alegi destinația favorită și să planifici călătoria. Dacă vrei să economisești și mai mult, ține cont de câteva sfaturi și portofelul tău îți va mulțumi!

Rezervă in avans mașina și extraopțiunile
Deși e cel mai vechi truc, merită menționat pentru că te va scăpa de costuri exagerate. Îți recomandăm să rezervi mașina cu minim 3 săptămâni în avans (6 săptămâni când închiriezi în perioade de vârf – de Crăciun sau în miez de vară). De asemenea, selectează toate serviciile opționale atunci când rezervi, ca să nu plătești extra la ghișeu!

Scapă de tot de serviciile opționale
Împrumută un navigator de la un prieten sau vino cu propriul scaun pentru copii, dacă este posibil. Fiecare serviciu suplimentar este taxat pentru fiecare zi de închiriere și va crește considerabil prețul total de închiriere.

Returnează mașina exact așa cum ai primit-o
Fă-i plinul și asigură-te că mașina e curată la interior și exterior. Dacă este nevoie, mergi cu ea la spălătorie, pentru a evita să plătești de 2-3 ori costul standard al unei spălări atunci când o returnezi. De asemenea, ține minte că orice firmă de rent-a-car te va taxa pentru combustibilul lipsă!

Nu depăși limita de kilometri
Nu toate companiile oferă kilometri nelimitați. Citește cu atenție termenii de închiriere și întreabă de limita de kilometraj atunci când nu ești sigur. Unele firme te vor taxa per km când depășești limita și poți ajunge să plătești mai mult decât ți-ai fi dorit.

Returnează mașina la timp
Verifică ora de returnare cu reprezentanții firmei atunci când ridici mașina. La fel ca în cazul unei șederi la hotel, s-ar putea să fie nevoie să o returnezi până la ora 12.00, indiferent de ora la care ai ridicat-o. Nu întârzia dacă nu vrei să plătești o zi de închiriere în plus!

Studiu realizat de Magrenta

Adaugă un comentariu