Doar 15 km de autostrada se inaugurează în 2016. Dacă avem noroc!

Doar 15 km de autostrada vor putea fi inaugurați anul acesta. Este vorba de un tronson din Lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva. Termenul de deschidere este decembrie 2016. Pentru aceasta, însă, trebuie refăcut acordul de mediu și obținută autorizația de construire, iar lucrările să se desfășoare în ritm susținut.

Planurile CNADNR de a obține atât acordul de mediu, cât și autorizația de construire sunt dificil de atins, căci termenele sunt strânse. Legislația în domeniul protecției mediului impune respectarea anumitor pași procedurali, precum consultările publice. Fără acord de mediu nu se poate obține autorizația de construire, iar aceasta necesită și un proiect tehnic. Toți pașii trebuie parcurși până la 1 septembrie, dacă se dorește ca cei 15 kilometri să fie deschiși în 2016.

În urmă cu câteva luni, firma Geostud a primit contractul pentru reactualizarea avizului de mediu. Problema este că avizul de mediu nu se referă doar la porțiunea de autostrada care s-ar putea deschide în acest an, ci la întreaga autostrada, iar pe aceasta există semnificative probleme de mediu. Spre exemplu, pe segmentul km 42 – km 56, CNADNR trebuie să realizeze, la solicitarea Comisiei Europene, două tuneluri și un viaduct. Acestea vor ajuta urșii să se deplaseze dintr-o parte în alta a autostrăzii.

Odată recepționat parțial Lotul 2 pentru a fi deschis traficului, va apărea o situație absurdă, cea a unui contract de autostrada pentru care vor exista două termene de garanție, unul pentru partea recepționată, deschisă traficului, altul pentru restul autostrăzii. Problemele pe Lotul 2 au apărut drept consecință a faptului că licitația a avut loc, iar contractul de execuție a fost semnat pe baza unui studiu de mediu incomplet, modificat ulterior de către CE.

via | digi.24.ro

Adaugă un comentariu