Parcarea pe trotuar a mașinilor nu mai este permisă de mâine. Amenzi usturătoare

Parcarea pe trotuar a mașinilor va fi permisă numai acolo unde există spații special semnalizate în acest sens. Măsura este inclusă în Hotărârea Guvernului nr. 965/2016, ce va modifica de sâmbătă Regulamentul pentru aplicarea Codului rutier.

Documentul prevede că „administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului, cu avizul poliției rutiere, spații destinate opririi sau staționării vehiculelor, marcate și semnalizate corespunzător’. Spațiile speciale pentru parcarea mașinilor pe trotuar vor putea fi amenajate doar dacă este respectat culoarul pentru pietoni, de un metru lățime, și dacă accesul vehiculelor se poate face din șosea. Totodată, esențial va fi și ca poziționarea autoturismelor în parcare să nu încurce circulația pe prima bandă a drumului sau pe pistele amenajate.

A apărut prioritatea de rapper’. Vezi cum funcționează! | VIDEO

Noile prevederi vor stabili și că „nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule pe trotuar la mai puțin de 10 m de intersecții, stații ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni’, se mai arată în HG nr. 965/2016.

Parcarea pe trotuar a mașinilor este permisă, actualmente, chiar și în lipsa unor marcaje speciale în acest sens, însă numai dacă pietonilor le este lăsat liber un culoar de cel puțin un metru.

Oprirea neregulamentară este sancționată cu două sau trei puncte-amendă, adică 250 sau 375 de lei, plus două puncte de penalizare, conform Codului rutier în timp ce staționarea neregulamentară este sancționată cu patru sau cinci puncte-amendă, adică 500 sau 625 de lei, plus trei puncte de penalizare.