UNSAR: Tarifele RCA vor scădea pentru anumiți clienți, dar vor crește pentru alții

Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de a-i obliga pe asiguratori să stabilească tarifele poliței RCA în funcție de nivelul daunelor are și un revers al medaliei. Conform asiguratorilor, noua lege va avea un efect diferit pentru clienți.

Conform acestora, unii vor beneficia de tarife mai mici, însă alții vor avea de plătit mai mult, prețurile urmând să se majoreze cu procente semnificative.

“Modificarea va conduce, pe de o parte, la reduceri de prima pe anumite segmente, dar pentru unele categorii de clienţi, preţurile s-ar putea majora cu procente semnificative comparativ cu valorile actuale”, se arată într-o declarație a Uniunii Asiguratorilor şi Reasiguratorilor din România (UNSAR).

Mai mult, UNSAR spune că legea vine și cu o hibă pentru asiguratorii care sunt de foarte puțin timp în piață. Aceștia nu vor avea suficiente date statistice pentru calcularea corectă a valorii primelor, iar asta înseamnă un nivel mult diferit al tarifelor.

“De asemenea, vom asista la o reducere a nivelului de segmentare pe anumite categorii unde nu există suficiente date statistice, ceea ce poate conduce la creşterea preţului pentru acest tip de clienţi. În cazul în care o companie nu are date suficiente în anumite situaţii, exista posibilitatea ca această companie să stabilească tarife fie prea mici, fie prea mari pe segmentele respective, în raport cu riscurile existente pe piaţă”, se arată în același comunicat.

După cum deja știți, noile reguli impuse de ASF vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Via | Hotnews