Gata! Scăpăm mai repede de rablele abandonate! Sunt incluse și cele înmatriculate în străinătate

Fie că așteptați cu nerăbdare ridicarea rablei din fața blocului pentru a putea utiliza locul de parcare, sau dacă știți de o mașina abandonată cu numere străine care vă încurcă în timpul navetei zilnice, de acum încolo aveți noroc.

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea inițiată de senatorul USR Nicu Fălcoi, care vizează modificarea definițiilor “vehiculelor abandonate” și “fără stăpân”. De acum, în aceste categorii vor fi incluse și autoturismele înmatriculate în străinătate. În același timp, toate vehiculele abandonate vor putea fi ridicate mai repede.

Citește și:

Ti-a expirat permisul? Iată actele necesare și procedura completă

VIDEO: Doi șmecheri cu Porsche vor să-i aplice o corecție unui biciclist, dar ajung să regrete amarnic

Până acum, au existat mai multe probleme de ordin legislativ care împriedicau ridicarea mașinilor abandonate înmatriculate în străinătate. În plus, termenul legal de ridicare s-a înjumătățit, scăzând de la un an la șase luni. În principiu, un autovehicul neutilizat timp de șase luni, va putea fi ridicat de autorități dacă nu există dovezi de achitare ale taxelor auto, ale amenzilor și a efectuării inspecției tehnice periodice în termen de cinci zile de la primirea somației de către aparținătorul legal al vehiculului.

Potrivit legii, „vehicul fără stăpân' este vehiculul de orice categorie, fără plăcuţe de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, ori înmatriculat în străinătate, staţionat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deţinător legal este necunoscut, iar „vehicul abandonat' este vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condiţiile legale pentru a circula pe drumurile publice.

După aprobarea proiectului în Parlament, senatorul USR a declarat următoarele: “Este o victorie a bunului simț civic și al responsabilității individuale. Pe de o parte, nu poți permite, ca autoritate, să lași pe marginea drumurilor mii și mii de mașini neasigurate și nesigure din punct de vedere tehnic – riscuri majore pentru circulație, și în același timp să nu te achiți de responsabilitățile care îți revin ca și proprietar al unui bun. În plus, nu de multe ori, mașinile abandonate devin depozite de gunoi, ceea ce reprezintă un serios risc de sănătate publică”.

Sursa: Mediafax.ro

Sursa foto: Pexels.com

Adaugă un comentariu