Preschimbare permis – toate actele necesare și procedura completă

Îți expiră permisul de conducere sau l-ai pierdut? Stai liniștit, aici ai procedura detaliată și lista completă de acte necesare pentru preschimbare permis auto.

Acte necesare preschimbare permis – lista completă

Primul pas este să te asiguri că ai cartea de identitate încă valabilă și că încă semeni cu poza pe care o ai în buletin. În caz contrar, va trebui întâi să îți faci un nou buletin. Schimbările dramatice de aspect, cum ar fi o barbă generoasă, pot să îți pună probleme serioase la ghișeul de la permise auto.

Al doilea pas important este să ai o fișă medicală, pe care o vei obține doar de la o clinică autorizată în urma unor teste. Durează aproximativ trei ore și costul său pleacă de la 125 de lei, dar poate să treacă de 200 de lei în funcție de clinica la care apelezi.

Odată ce ai fișa medicală pentru preschimbare permis, este timpul să plătești taxa de permis. Aceasta costă 68 de lei și poate fi plătită la orice oficiu CEC Bank. Să păstrezi cu grijă chitanța și să ai cartea de identitate când mergi să faci plata. Până în acest moment ai strâns deja câteva acte, deci îți recomandăm să le ții într-un dosar, ca să nu cumva să le pierzi.

Va trebui să faci o copie a cărții de identitate și să ai la tine permisul de conducere care urmează să expire sau a expirat. Permisul pe care vrei să îl schimbi va trebui să îl ai în original. În caz că l-ai rătăcit, va trebui să prezinți dovada pierderii acestuia, respectiv un document care atestă faptul că ai declarat pierderea documentului.

Foarte important este să rețineți că procedura de preschimbare permis în cazul pierderii nu prelungește valabilitatea actului dacă solicitantul nu aduce și un certificat medical în acest sens.

Înainte să mergi la ghișeu, mai trebuie să descarci formularul de solicitare eliberare permis. La fel ca toate actele, acesta trebuie completat și depus personal. Poate fi obținut gratuit de la ghișeu, dar dacă vii cu el imprimat și completat de ‘acasă’ câștigi timp.

Acte necesare preschimbare permis – când începem procedura?

Poți face o preschimbare permis cu mai multe zile înainte de momentul în care expiră actualul tău permis de conducere. Reține că vei primi amendă dacă vei circula cu un permis expirat și nu vei putea să părăsești țara dacă ești la volan și agentul de control de la graniță constată că ai un permis de conducere care a expirat. Îți recomandăm să îți programezi într-un calendar data la care expiră permisul, ca să nu uiți și să ai timp să te ocupi de întreaga procedură.

 

Citește și:

Taxa auto – Când intră în vigoare și cine trebuie să o plătească?

Noi reguli pentru transportul în comun: călătorii „urât mirositori vor fi amendați

Salonul Auto de la Geneva 2019 – Cele mai spectaculoase mașini

Cel mai bun vânzător de mașini din lume

Rabla Plus 2019 – Până când trebuie depuse cererile de înscriere în program

Primul serviciu românesc de car sharing între persoane fizice

 

Revenind la procedura de preschimbare permis, trebuie să faci un drum la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Desigur, dacă nu locuiți în Capitală, trebuie să mergeți la instituția echivalentă din localitatea de reședință. Însă, dacă aveți un domiciliu în București dar nu v-ați schimbat toate actele, tot puteți să mergeți la DRPCIV pentru preschimbare permis.

Fotografia pentru preschimbare permis se face la ghișeul la care depuneți actele. Rețineți acest aspect, deoarece poza respectivă vă va rămâne pe permisul de conducere până expiră. Fără a lua în calcul coada, aveți de așteptat două ore din momentul în care depuneți actele pentru preschimbare permis până când veți primi noul permis de conducere. Ridicarea se face de la alt ghișeu, dar tot din clădirea instituției respective. Puteți primi noul permis de conducere și prin poștă.

Vestea bună este că site-ul DRPCIV permite programări online pentru preschimbare permis sau înmatricularea unui autovehicul. Aveți link direct aici pentru programări preschimbare permis.

  Stefan says:

  Da frate! Astea sunt articole într-adevăr necesare și pe care vreau sa le citesc într-o publicație online. Felicitări autorului!

  Olteanul Sfios says:

  Sunt cateva mici precizari, mai ales ca am facut chiar azi preschimbarea:
  1. Fisa medicala a costat 120 lei, pentru categoriile B, C, BE, CE, dar am gasit si cu 290 lei la alta clinica.
  2. Cei 68 de lei se pot achita chiar si la ghiseul unde se face permisul, doar cash.
  3. Nu exista nicio cerere de preschimbare a permisului – cel putin in Bucuresti.
  4. Una din institutiile care m-a impresionat prin organizare, rapiditate si functionari tineri si respectuosi – deci se poate si la stat. 🙂
  4. Am optat pentru transmitere prin posta si am primit o dovada de circulatie pentru 15 zile.

  Theo says:

  @ Olteanul – merci frumos de info !

  George says:

  fisa medicala e 100 de lei si am stat si 10 min si s-a rezolvat. poti schimba permisul oriunde in tara, nu doar la resedinta de judet sau in judetul de domiciliu. Ar trebui sa verificati si sa informati corect oamenii…

  Geta says:

  Informatia că permisul se poate preschimba cu max 2 luni inainte de expirare este incorecta si din cauza ei era sa ratez preschimbarea in ianuarie a permisului meu care expira in septembrie. Pe saitul DRPCIV se specifica “Se poate solicita eliberarea unui permis de conducere inainte sau dupa expirare”, fara a se indica vreo durata minima anterioara expirarii.
  Vezi https://www.drpciv.ro/document-details/permise/5ab1355afa4e9422012c2ba8 .
  Referitor la procedura , daca faci programare on-line, te prezinti la ora respectiva la ghiseul care se ocupa doar de programari on-line si dai documentele . Ai nevoie de CI+ copie, permis vechi, fisa medicala, iar taxa se plateste direct la ghiseu. Nu mi s-a cerut sa completez nici o cerere. Dureaza 5 minute . Carnetul cu o noua valabilitate se ridica dupa 2 ore.

  Radu-Christian Alexiu says:

  ” descarci formularul de solicitare eliberare permis” este un link catre o pagina inexistenta

Adaugă un comentariu