Cum alegi camera video ideală pentru mașina ta

Camerele video pentru autoturisme au devenit tot mai populare, iar motivele pentru care șoferii le instalează sunt numeroase. De altfel, motivul pentru care te gândești să instalezi o cameră video de bord influențează tipul de cameră potrivit pentru tine. Spre exemplu, dacă ești un părinte care vrea să vadă cum se comportă la volan copilul său, imediat după ce și-a luat permisul de conducere, există o cameră video pentru tine. Dacă vrei să te ferești de pericole în trafic, ți se va potrivi un alt tip de cameră video. Sau poate ți-ai găsit mașina zgâriată în parcare și vrei ca, pe viitor, să poți identifica rapid persoana respectivă. 

În primul rând, trebuie să știi că majoritatea camerelor video pentru autoturisme sunt create pentru a înregistra atunci când mașina se află în mișcare. Dacă vrei să înregistrezi atunci când autoturismul este parcat, s-ar putea să-ți fie mai utilă o cameră video cu baterie, întrucât multe camere sunt alimentate prin conectarea la un cablu USB al mașinii sau la un adaptor, neavând o baterie suficient de mare care să le permită să înregistreze autonom pe perioade lungi de timp. 

Alte modele de camere video auto sunt dotate cu sisteme inteligente de detectare automată a mișcării. În momentul în care senzorul detectează mișcarea, camera începe să înregistreze și nu se oprește decât atunci când ai ajuns la destinație. Aceste camere sunt potrivite și pentru a surprinde mișcările din jurul mașinii atunci când autoturismul este parcat, întrucât senzorul de mișcare declanșează automat filmarea la orice mișcare în fața mașinii, care intră în unghiul de filmare al camerei. 

Iată care sunt celelalte aspecte pe care ar trebui să le ai în vedere când alegi o cameră auto:

Câmpul de vedere al camerei și FPS-ul

Cu cât câmpul de vizualizare al camerei este mai larg, cu atât mai bine. Este de dorit ca o cameră de bord să surprindă o arie cât mai mare din fața autoturismului tău, eventual și obiectele sau persoanele aflate pe marginea șoselei. La fel de importantă este și stabilizarea camerei. Având în vedere că toate clipurile video sunt surprinse în mișcare, camera trebuie să poată înregistra fără apariția acelui efect de „blur’. Cu cât camera are un FPS (frame rate per second) mai mare, cu atât imaginile captate vor fi mai clare. În general, o cameră de mașină trebuie să filmeze la cel puțin 30 FPS. 

Rezistența la temperatură

Multe dispozitive electronice sunt create să funcționeze la temperaturi medii și încep să dea rateuri la temperaturi foarte joase sau înalte. Spre exemplu, nu orice cameră video va putea rezista temperaturilor mari din mașină, pe timpul verii, atunci când autoturismul este parcat la soare. Variațiile de temperatură pot limita utilizarea unor funcții ale camerei, pot afecta durabilitatea bateriei sau display-ul acesteia, așa că merită să iei în considerare și acest lucru. 

Cum vei monta camera video

Factori precum umiditatea sau căldura pot face montarea pe parbrizul mașinii mai dificilă. Iar, dacă autoturismul pe care îl conduci este cumpărat în leasing sau este al firmei la care lucrezi, s-ar putea să nu vrei să folosești un adeziv permanent pe parbriz pentru a fixa camera video. Dacă optezi pentru un sistem de prindere cu ventuze, trebuie să te asiguri că acesta este suficient de rezistent pentru a face față greutății camerei, a o susține eficient și nu se va dezlipi dacă parbrizul se aburește. 

Conectivitatea camerei video și memoria

Camerele video auto salvează toate clipurile pe un card de memorie, care poate fi ulterior conectat la calculator. Unele camere au un modul Wi-Fi integrat, care îți permite să te conectezi la dispozitiv prin intermediul unei aplicații în care să gestionezi fișierele, inclusiv să le salvezi în telefon sau să le trimiți pe mail. Mai rare sunt camerele video care îți permit să faci streaming de video spre un sistem cloud și să monitorizezi în timp real imaginile surprinse de cameră. 

Modul de filmare

Dacă ai nevoie de o cameră video pentru a monitoriza comportamentul la volan al unui șofer, atunci vei avea nevoie de o cameră cu sistem „dual monitoring’, care să filmeze atât ce se întâmplă în fața mașinii, cât și în interiorul autoturismului. Dispozitivele duale sunt dotate cu două camere, una în față, alta în spate și, deși sunt mai scumpe, pot fi utile pentru cineva care își dorește să știe cum se comportă șoferul. De asemenea, camerele cu sistem de urmărire prin GPS pot oferi informații despre viteza de deplasare a autoturismului, precum și despre locul în care se află mașina. 

Indiferent pentru ce cameră video optezi, este bine să te asiguri înainte că aceasta corespunde nevoilor tale, că este rezistentă și că surprinde cât mai bine ce se întâmplă în fața autoturismului.

Sursa foto: Pixabay from Pexels

Material publicitar realizat in colaborare cu spyshop.ro

Adaugă un comentariu