Cum să îți amenajezi eficient garajul

La origine, principala funcție a unui garaj este aceea de a adăposti mașina sau motocicleta. Însă, de multe ori, această anexă a casei este neglijată, rareori organizată și nu își îndeplineşte, de fapt, rolul pentru care a fost creată. Este transformat într-un spaţiu pentru depozitarea tuturor lucrurilor nefolosite ori în sală de sport improvizată. Totuși, garajul este un spațiu indispensabil pentru o casă, iar cu puțină organizare el se poate transforma într-un loc practic şi funcţional. Nu mai este mult și va sosi primăvara, un timp al reînnoirii, iar acesta ar putea fi un bun moment să îți amenajezi garajul ca un profesionist.

Garajul ar trebui să fie amenajat ca un spațiu multifuncţional, respectiv să poți să îţi parchezi mașina, dar să ai și un loc pentru stocarea sculelor ori pentru a meşteri şi repara diverse lucruri,  în funcţie de pricepere şi talent. În acest sens, nu ai nevoie de un buget important, ci doar să dai dovadă de logică şi să organizezi locul mai eficient, respectiv să faci iniţial o triere a lucrurilor, să foloseşti spaţiul pe înălţime şi să nu uiţi şi de aspectul estetic.

Începe cu o triere

Foarte mulţi oameni au tendinţa de a strânge lucruri diverse, pe care nu le mai folosesc sau pe care nu le-au folosit niciodată. Specialiştii în design interior sunt de părere că, dacă un lucru nu a fost folosit de mai mult de un an, atunci cel mai probabil ar trebui să renunţi la el. În acest sens există mai multe variante: fie să arunci lucrurile care nu îţi plac sau nu le foloseşti, fie să le vinzi sau să le donezi. După acest proces de triere, fă un inventar al lucrurilor pe care le consideri necesare şi care vor fi păstrate în garaj: scule, unelte de reparat, de grădinărit, salopetele de lucru. Această listă te va ajuta să îţi faci o idee nu numai despre cum vor fi acestea aranjate, ci şi despre cantitatea de obiecte care va fi păstrată în garaj, alături de maşină.

Creează zone distincte în funcţie de utilizări

Pentru a putea găsi rapid obiectele de care ai nevoie şi a evita o nouă dezordine, cel mai eficient este să creezi zone distincte, grupând obiectele tematic. De exemplu, sculele şi dispozitivele necesare eventualelor reparaţii ale maşinii vor fi puse separat de uneltele de grădinărit. Pentru a putea diferenţia mai bine aceste zone, poţi să laşi un spaţiu între ele, în funcţie de cât de mare este garajul, sau le poţi separa prin panouri.

Eliberează podeaua şi investeşte mai degrabă în sisteme de organizare pentru pereţi

Pereţii pot oferi o suprafaţă de stocare mare. În magazinele de bricolaj ori cele de mobilă există numeroase sisteme de organizare modulare care pot fi fixate pe pereţi, iar preţurile nu sunt foarte mari. Mai mult decât atât, există sisteme de organizare care pot fi fixate pe tavan, permiţând stocarea unor obiecte lungi, precum schiurile sau şezlongurile de grădină.

Cutiile, coşurile, rastelele şi rafturile trebuie să fie adaptate obiectelor care urmează să fie depozitate. În ceea ce priveşte cutiile, sunt recomandate cele din materiale transparente. De asemenea, pentru a economisi spaţiul, pot fi folosite diverse dulăpioare pe rotile, care pot să fie aşezate, de exemplu, sub bancul de lucru.

Bancul de lucru trebuie să fie fabricat dintr-un material rezistent, iar în cazul în care spaţiul nu este suficient, există pe piaţă versiuni rabatabile.

Obiectele care sunt folosite în mod frecvent trebuie să fie puse la îndemână, în timp ce restul pot sta în spaţii mai puţin accesibile. Pentru a proteja coloana vertebrală, obiectele mai grele trebuie să fie depozitate în partea inferioară.

Trebuie să fie luate în considerare şi măsurile de siguranţă, mai ales în cazul în care prin preajmă sunt copii. Astfel, toate obiectele ascuţite sau care pot fi periculoase trebuie să fie depozitate sub cheie sau în cutii prevăzute cu capace.

Poate cel mai important aspect este acela că, pentru a avea un garaj amenajat profesionist, trebuie să îţi faci timp regulat pentru curăţenie şi ordine, de exemplu, la începutul unui nou sezon.

Sursa foto: Unsplash.com, Pexels.com

(P) Material publicitar realizat cu limarom.ro

Adaugă un comentariu