(P) Cum să alegi un SUV: criteriile la care să te gândești înainte de achiziție

Să pornești în alegerea unui SUV poate fi o adevărată aventură off-road. De aceea, ne-am gândit că ți-ar prinde bine să știi care sunt criteriile la care să te gândești înainte de a da banii. Hai să vedem!

Utilizare și necesități

Nu te grăbi să îți cumperi un SUV fără a te gândi foarte bine la modul în care îl vei utiliza, respectiv dacă o astfel de mașină îți îndeplinește nevoile personale. Un SUV este, într-adevăr, la modă, dar întrebarea noastră este următoarea: ai nevoie de un SUV?

Există mai multe subclase de SUV. De exemplu, sunt SUV-uri compacte sau crossovere potrivite pentru drumuri urbane, respectiv sunt SUV-uri de clasă medie sau mare. Cele din urmă sunt ideale pentru familii mai numeroase, datorită numărului suplimentar de scaune. În plus, dacă vrei un SUV preponderent pentru călătorii extraurbane, va trebuie să acorzi o atenție mai mare motorizării și facilităților de confort.

Motorizare și performanțe

La acest capitol, găsești SUV-uri pe benzină, diesel, hibride și echipate exclusiv cu motoare electrice. Ultimele două versiuni de motorizări sunt, desigur, sustenabile și economice, respectiv în pas cu electrificarea auto. Legat de motorizările convenționale, ține cont de norma Euro de poluare.

Să te decizi asupra unui SUV, fără a înțelege cum funcționează sistemul de tracțiune al acestuia, este o abordare greșită. Pe scurt, dacă vrei un SUV cu tracțiune 4×4 permanentă, caută sistemul de tracțiune AWD sau All Wheel Drive. În caz contrar, ai putea să alegi un SUV cu tracțiune 4WD sau Four Wheel Drive, cu un mod 4×4 ce se cuplează la nevoie, de exemplu pe un drum înzăpezit sau noroios. În orice caz, limitează-ți așteptările. Un SUV nu este un vehicul off-road autentic.

Pentru un plus de sportivitate și dinamică pe șosea, un SUV Coupe va fi o alegere inspirată. Te poți orienta, de exemplu, la un BMW X4. Producătorul bavarez este considerat un pionier în această subclasă de SUV-uri.

Spațiu interior și confort

De principiu, când te gândești la un SUV consideri că vrei și un spațiu interior mai mare. Dacă acesta este un argument decisiv pentru tine, trecerea de la un sedan la un SUV, de exemplu, trebuie calculată foarte bine în ceea ce privește spațiul.

Încă din start, SUV-urile de oraș nu sunt promițătoare în privința spațiului pasagerilor sau a spațiului de depozitare pentru bagaje. Așadar, este considerat un fel de compromis. Ai un SUV, dar cu spațiu redus.

Pe de altă parte, un SUV mediu, cu un spațiu superior față de un sedan, sau un SUV cu trei rânduri de scaune va fi o achiziție justificabilă la acest capitol.

Nu în ultimul rând, confortul se traduce nu doar prin prezența unui sistem multimedia performant, aer condiționat pe două zone sau scaune reglabile. Am spune că sistemul de suspensii este decisiv la un SUV, și nu numai. Ține cont de tehnologiile oferite, dacă vrei confort superior în timpul conducerii.

Siguranță

Greutatea și dimensiunea unui SUV îți oferă un plus de siguranță la volan. Sunt aspecte importante, dar nu și suficiente.

Prin urmare, vezi care sunt tehnologiile de siguranță cu care este dotat SUV-ul pe care ți-l dorești. Dincolo de sistemele obligatorii ADAS, producătorii se întrec în a-ți oferi opțiuni suplimentare. Vezi care sunt cele care îți aduc un plus de siguranță la volan. De exemplu, poate vrei Head-up Display (HUD).

Buget

În ultimă fază, ai toate aspectele lămurite și un buget stabilit pentru a-ți cumpăra un SUV, fie nou, fie rulat. Dacă ai reflectat deja și la costurile de întreținere, asigurarea RCA și impozitele anuale de plătit, înseamnă că îți dorești și ai nevoie de unul.

Sperăm ca informațiile din acest articol să te ajute în găsirea mașinii SUV potrivite!

Sursa foto: Shutterstock

Adaugă un comentariu