(P) De ce dispozitivele hands free salvează vieți

În timp ce vorbește la telefon prin sistem hands free șoferul poate fi distras din punct de vedere cognitiv, dar nu își ia ochii de la drum și nici nu lasă volanul din mână, potrivit unui studiu publicat în Safety Science.

Șoferii care folosesc sistem hands free riscă mai puțin să facă accidente auto, față de cei care vorbesc la telefon fără cască. ‘Orice activitate care face conducătorul auto să își ia ochii de la drum, fie că vorbim de scriere de mesaje sau de inițierea unui apel video face ca riscul de accident să fie foarte mare’, a declarat Tom Dingus, directorul Virginia Tech Transportation Institute (VTTI) din SUA. Acesta a mai spus că vorbitul la telefon cu ajutorul căștii hands free nu afectează capacitatea de concentrare a șoferilor. În aceeași categorie intră cântatul, discuțiile cu alți pasageri. Atunci când vine vorba de inițiat apeluri în timpul condusului, Dignus recomandă folosirea unor aplicații care permit apelarea vocală pentru ca privirea să rămână la drum.  

Cercetătorii au folosit date de la Second Strategic Highway Research Program și au analizat comportamentul în trafic a peste 3400 de șoferi. De asemenea, au vizionat filme cu peste 900 de accidente auto. Concluzia lor a fost că atunci când nu este folosit hands-free-ul riscul de impact crește de până la 3,5 ori. Explicația lor este că în timpul unei conversații telefonice intermediată de o cască privirea conducătorului auto este focalizată în față și, chiar dacă este concentrată la discuție, tot va putea preveni un eventual accident. De asemenea, în cazul drumurilor lungi, vorbitul la telefon împiedică șoferul să adoarmă la volan și, cel mai important, conducătorul auto nu va mai trimite mesaje sau căuta informații pe internet. Aceste activități sunt mult mai periculoase.

Pentru a nu vă supune la riscuri inutile atunci când vă aflați la volanul mașinii, achiziționați-vă un sistem hands free. Vezi listă firme termene.ro de unde îți poți cumpăra dispozitivul care îți poate salva viața.

Adaugă un comentariu