(P) Metode dovedite pentru a economisi bani pentru o mașină în 2024

Trăim cu toții într-o lume extrem de dinamică, fiind în permanență în mișcare. Fie că vă deplasați la serviciu și înapoi acasă, vă duceți copiii la școală și la activitățile extrașcolare sau pur și simplu doriți să vă bucurați de o seară în suburbii – aveți nevoie de o mașină.

Dar cumpărarea uneia este un proiect costisitor, mai ales pe fondul recesiunii care se profilează în întreaga UE.

Cum să vă împliniți visul? Evident, doar o abordare bine planificată a economiilor de bani vă poate aduce mai aproape de visul dumneavoastră. Iată câteva sfaturi viabile de la experții horacredit.ro care vă pot duce cu un pas mai aproape de un vehicul personal.

Începeți cât mai curând posibil

Cel mai bun sfat pe care îl veți primi vreodată (și cel mai evident) este să începeți să economisiți bani pentru o mașină cât mai devreme posibil. S-ar putea să nu ai încă în minte un model și o marcă concretă, dar să ai ceva bani de rezervă pentru acest obiectiv ambițios și costisitor este un bun punct de plecare. Chiar dacă intenționați să obțineți un credit auto pentru a finanța această achiziție, va trebui să acoperiți din buzunar între 10% și 30% din prețul vehiculului. Acesta va fi un avans care îi va permite creditorului să știe că aveți bani și că sunteți solvabil. Prin urmare, nu vă bazați pe acoperirea în proporție de 100% a acestei achiziții cu un împrumut; nu există creditori gata să vă dea întreaga sumă pentru acest proiect.

Determinați criteriile pentru mașina dvs.

Piața autoturismelor este imensă și diversă, cu prețuri care variază de la aproximativ 5.000 de euro la peste 50.000 de euro. Chiar dacă aveți un buget stabilit, vor exista zeci de opțiuni care să se potrivească cu banii pe care îi aveți la dispoziție. Prin urmare, trebuie să stabilești un set specific de parametri după care vei monitoriza piața și vei alege cea mai bună opțiune.

Mic, mediu sau mare?

Dimensiunea mașinii este un parametru foarte important atunci când vine vorba de costurile de întreținere și de combustibil. Oamenii se gândesc rareori la cumpărarea zilnică a combustibilului ca la o cheltuială inevitabilă cu care se confruntă după achiziționarea unei mașini, dar acesta este, totuși, unul dintre cele mai esențiale criterii de luat în considerare înainte de achiziție. Dacă nu aveți copii și folosiți mașina doar pentru a face naveta la serviciu și înapoi, este logic să cumpărați o mașină mică. Familiile cu copii pot beneficia de o mașină de dimensiuni medii, în timp ce persoanele cu mulți copii, un câine mare și câteva biciclete pot beneficia de un SUV. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de o mașină mare dacă locuiți în suburbii, dacă sunteți implicat profesional în activități agricole sau dacă trebuie să călătoriți în zone rurale cu drumuri rupte.

Nou sau second-hand?

Prețul mașinii dvs. va depinde în mare măsură de condițiile în care se află – folosită sau nouă. Ambele variante vin cu avantajele și dezavantajele lor, pe care ar trebui să le cântărești cu atenție înainte de a lua decizia finală. De exemplu, o mașină folosită vă va costa cu siguranță mai puțin și, în multe cazuri, va fi într-o stare bună, fără deficiențe critice. Cu toate acestea, mașinile de ocazie sunt rareori acoperite de asigurarea producătorului, așa că ar trebui să fiți pregătit să acoperiți singur toate cheltuielile de întreținere și reparații.

Dimpotrivă, mașinile noi sunt însoțite de asigurarea producătorului și de garanție pentru mai mulți ani sau pentru o distanță prestabilită. Astfel, nu vă veți deranja cu probleme tehnice și veți beneficia de o acoperire de 360 de grade a nevoilor de întreținere tehnică din buzunarul producătorului.

De asemenea, merită menționat faptul că achiziționarea de mașini noi este adesea mai ieftină decât cea de mașini second-hand în ceea ce privește creditele. Împrumuturile personale sau de consum pe care va trebui să le luați pentru a cumpăra o mașină second-hand vin de obicei cu rate ale dobânzii mai mari decât condițiile speciale de creditare ale producătorului. Producătorii auto sunt interesați să atragă noi clienți, așa că oferă mașini noi la condiții reduse pentru a atrage cumpărători. Prin urmare, prețul net al mașinii dumneavoastră poate fi mai mare, dar veți plăti mai puțin în plus datorită unei rate a dobânzii mai mici.

Negociați prețul și condițiile

În momentul în care v-ați decis asupra mașinii de care aveți nevoie, este momentul să folosiți puterea de convingere și să obțineți cele mai bune condiții pentru dumneavoastră. Această regulă funcționează atât pentru mașinile noi, cât și pentru cele second-hand.

Atunci când cumpărați o mașină nouă, puteți discuta cele mai bune condiții cu producătorul și vă puteți pregăti pentru achiziție îndeplinindu-le. Dacă aveți de-a face cu o achiziție de mașină second-hand, este o afacere între dumneavoastră și vânzător, așa că sunteți liber să negociați prețul sau să discutați despre plata în mai multe rate.

Cât de mult să pui deoparte fără să-ți afectezi bugetul?

Ultimul aspect pe care trebuie să îl clarificăm este cât de mulți bani trebuie să rezervi pentru o mașină pentru ca acest proiect să fie sustenabil. Cu alte cuvinte, nu trebuie să te privezi de cheltuielile necesare și de unele plăceri simple ale vieții din cauza dorinței tale de a cumpăra o mașină. Astfel, experții recomandă să alocați 10-15% din venitul lunar pentru acest proiect, fie că este vorba de un credit auto, fie de un fond de rezervă special destinat achiziționării unei mașini.

Nu vă grăbiți cu o astfel de achiziție, deoarece ar putea fi prea costisitoare pentru a o putea susține pe termen lung. Acordați-vă timp pentru a economisi o sumă bună de bani care să acopere mașina de care aveți nevoie, fără să vă îndemnați să cumpărați o mașină veche, utilizatoare și cu numeroase probleme tehnice. În cele din urmă, cu cât alegeți mai bine mașina, cu atât mai puțin va trebui să cheltuiți ulterior cu reparațiile și întreținerea acesteia.

 

Adaugă un comentariu