(P) Sfaturi de îngrijire a bărbii

După ce ai reușit să-ți crești o barbă stufoasă și frumoasă, de care să fii suficient de mândru, urmează să faci un lucru de anduranță, la fel de important: să o îngrijești.

Cel mai bun motiv pentru a-ți îngriji barba este igiena. Nimeni nu-și dorește să aibă de-a face cu o barbă încâlcită, murdară, urât mirositoare, lucruri care îndepărtează orice femeie (și nu numai). Purtarea unei bărbi este un simbol al masculinității. Nu orice bărbat este înzestrat genetic să poată avea o barbă frumoasă, prin urmare îngrijirea acesteia e un lucru obligatoriu.

10-15 minute de îngrijire zilnică a bărbii nu reprezintă un capăt de țară pentru nimeni. Cum s-o faci? Iată câteva ponturi pentru a avea o barbă îngrijită, care să atragă priviri admirative:

Spală-ți barba și hidrateaz-o

Spălarea bărbii previne mâncărimile, menținând-o în același timp moale. E o regulă de bază să-ți speli barba în mod constant, în special în perioada în care crește. Dacă nu o speli și nu o dai cu balsam, există mari șanse să se usuce și să arate sârmoasă, să te mănânce din ce în ce mai tare și, în final, să te facă să scapi de ea.

Unii experți sugerează să folosești șampon special de barbă, însă orice șampon normal, combinat cu un balsam bun, vor avea același efect benefic și hidratant. Evită să o usuci cu uscătorul de păr, fiindcă aerul cald îți poate usca, la rândul lui, tenul și pilozitatea facială. În fine, piaptănă-ți barba după ce ai uscat-o, pentru a o descâlci și a o face să arate aranjată.

Daca vrei să afli noutăți de lifestyle masculin și să citești și mai multe articole dedicate îngrijirii bărbii, intră pe https://www.academiabarbatilor.ro/

Alege-ți un stil

Să fim sinceri: nu oricine poate purta o barbă. Părul facial poate arăta diferit, de la persoană la persoană, în funcție de forma feței și de caracteristicile genetice – fie că ești păros de la natură sau dimpotrivă. Ține minte că, în principiu, a purta barbă este o declarație de stil. Iar ultimul lucru pe care ți l-ai dori în legătură cu asta este să ai un stil care nu ți se potrivește.

De pildă, dacă ai o figură rotundă, cu bărbie dublă, e recomandabil să porți o barbă cu linii ferme, care are capacitatea de a ascunde rotunjimile. Fețele angulare merg bine cu bărbile lungi, care adaugă circumferință. Bărbații cu fața alungită ar trebui să poarte bărbi mai dese în părțile laterale, tunse ceva mai mult împrejurul gurii și bărbiei, pentru a echilibra proporțiile.

Formează-ți o rutină de îngrijire

A avea o barbă bine îngrijită presupune timp și efort, lucruri de care nu toți bărbații dau dovadă. Așa că, înainte de a-ți lăsa barba să crească, gândește-te că va trebui să aloci în fiecare zi câteva minute îngrijirii viitoarei podoabe.

Apoi, încearcă timp de câteva săptămâni să introduci aceste minute în programul tău zilnic. Dacă nu te deranjează și nu îți creează întârzieri sau neplăceri, înseamnă că ești pregătit. În caz contrar, gândește-te să abordezi un alt stil de barbă, poate doar o „miriște’, care nu presupune o foarte mare atenție cotidiană.

Investește în uneltele potrivite

Ca să fii un purtător de barbă „profesionist’ ar trebui să investești în câteva unelte de bază, care să te ajute să-ți păstrezi look-ul în cele mai bune condiții.

Cea mai importantă este o mașină de tuns barba, care e recomandabil să fie una fără fir, chiar dacă în acest caz investiția e ceva mai mare. Aparatele de tuns barba sunt foarte bune pentru zilele în care ai programul încărcat și pentru cazurile în care barba nu e stufoasă: cu ajutorul unui astfel de aparat îți poți menține ușor un look îngrijit.

Dacă preferi să faci lucrurile… manual, poți achiziționa o foarfecă profesionistă și un pieptene, cu ajutorul lor urmând să tai și să modelezi după propriul plac. Reține, însă, că această alegere presupune să petreci mai mult timp în fața oglinzii, precum și aptitudini de auto-styling.

Foarfeca e mai pretabilă pentru bărbile lungi și stufoase, care au nevoie de o precizie mai mare pentru a fi aranjate. Chiar dacă, și în cazul acestora, unele aparate de tuns cu mărimi ajustabile își pot face treaba foarte bine.

Învață cum se folosește un aparat de tuns barba

O mașină de tuns barba e o unealtă aproape indispensabilă, dar care trebuie folosită cu îndemânare pentru a scoate tot ce poate oferi mai bun. Înainte de a o folosi, nu uita să-ți piepteni cu atenție barba, în jos. De asemenea, după ce termini de utilizat aparatul, piaptăn-o din nou, în aceeași direcție, pentru a-i da un aspect îngrijit.

Evită să tunzi barba când e udă

Când barba este udă, de regulă are o lungime mai mare, iar dacă o tunzi în aceste condiții, s-ar putea să iei din ea mai mult decât ți-ai dori. Așadar, înainte de a folosi aparatul, asigură-te că barba e uscată, pentru ca la final să ai parte exact de rezultatul scontat.

Atenție la contur

Un contur potrivit poate face diferența dintre un look aranjat și unul grosier, mascând sau scoțând în evidență defectele fizice, precum gușa. Documentează-te pe site-urile de profil despre cum să faci conturul bărbii, în așa fel încât acesta să arate perfect.

O dietă sănătoasă înseamnă piele sănătoasă, adică o barbă sănătoasă

Dieta joacă un rol foarte important atât în creșterea bărbii cât și în aspectul ei. Experții sunt de părere că o piele sănătoasă se traduce printr-un păr sănătos, așa că o dietă bogată în Omega-3 și în vitamine (în special Vitamina A), e un pas mare în direcția cea bună. De asemenea, evită să bei mult alcool, care să te deshidrateze.

Jack Passion, de două ori campion mondial al… bărbilor, spune că cel mai important aspect asupra căruia trebuie să te concentrezi atunci când vrei să ai o barbă frumoasă și sănătoasă, este alimentația: alege alimente și preparate bogate în proteine și grăsimi saturate.

Nu uita de uleiul de barbă

Una dintre marile probleme semnalate de bărbați atunci când își lasă barba să crească este dată de mâncărimea apărută. Barba absoarbe toți nutrienții din pielea obrajilor, lăsând-o uscată. Iar o consecință a acestei uscăciuni este apariția mătreței.

Uleiurile de barbă asigură două lucruri: mai întâi, hidratează, asigurând bărbii nutrienții de care aceasta are nevoie cu disperare, apoi îi dă un aspect îngrijit. Un pieptene și un ulei de barbă reprezintă secretul oricărei podoabe faciale de succes.

Adaugă un comentariu