Aspark Owl: așa arată mașina cu cea mai puternică accelerație din lume

După doi ani de la primul prototip, hypercarul electric japonez și-a făcut debutul în public. Și a făcut-o în stil mare!

Citește și:

Record: Cel mai rapid hypercar din istorie atinge 490 km/h

Primul hypercar de la bulgari: Alieno Arcanum este 100% electric

Mașinile electrice înaintează repede în topul performanțelor – până și James May a recunoscut că electricele sunt viitorul – însă niciuna nu o face la fel de repede precum Aspark Owl.

Un produs japonez electric 100%, hypercarul Owl și-a făcut prezența în câteva imagini cu mai bine de doi ani în urmă. Însă acum, în cadrul unui eveniment organizat în Dubai, Aspark Owl s-a lansat oficial și este disponibil pentru achiziție, cu un preț de bază de 2,9 milioane de euro.

Nu este chiar cea mai accesibilă ofertă electrică, însă promite, pe lângă exclusivitate (se va produce în doar 50 de exemplare) și performanțe nemaintâlnite până acum la un autovehicul de stradă.

Spre exemplu, Owl poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 1,6 secunde, fiind cu aproape o secundă mai rapid decât Bugatti Chiron. Nici la capitolul viteză maximă nu stă rău: poate atinge și 400 km/h, spune producătorul.

Performanțele mașinii sunt posibile mulțumită celor 2.012 cai-putere de care dispune, și cuplului de aproximativ 2.000 de Newtoni-metru. Motoarele electrice sunt alimentate de o baterie cu capacitate de 1,300 kWh, care are nevoie de doar 80 de minute (la o sursă de 44 kW) pentru a se încărca. În condiții normale de utilizare, Aspark Owl promite o autonomie de până la 450 de kilometri.

Pachetul estetic are, în primul rând, rol funcțional – deci nu e obligatoriu să fie neapărat o mașină frumoasă – cu sisteme aerodinamice active care să mențină forța de apăsare în parametri buni. Cel mai vizibil este eleronul, care se ridică la o viteză de peste 150 km/h și se retrage dacă viteza scade sub 100 km/h.

Cât despre forma aplatizată a caroseriei, nu este doar o percepție dată de liniile mașinii: creatorii săi au descris-o ca fiind probabil cel mai jos supercar electric omologat pentru stradă. Înălțimea mașinii este de 99 de centimetri.

Adaugă un comentariu