Explozie EV la Toyota și Lexus: tocmai au fost dezvăluite 15 noi vehicule concept

Cursa electrificării i-a făcut pe producătorii din lumea auto să propună noi soluții în gamă. Toyota și Lexus au anunțat nu mai puțin de 15 modele concept care prevăd versiunile de serie ce vor fi lansate în viitorul nu foarte îndepărtat. Până în 2030, gama Toyota și Lexus va include 30 de modele 100% electrice.

Akio Toyoda, președintele Toyota a dezvăluit și un plan ambițios pentru cele două firme să comercializeze 3,5 milioane de vehicule electrice până în 2030. Acesta a declarat că trebuie să reducem emisiile globare cât de mult se poate, cât de repede se poate'. În același timp, brandurile vor extinde opțiunile construirii vehiculelor cu o amprentă neutră de carbon'.

După lansarea recentă a SUV-ului bZ4X, Akio a prezentat o serie de alte concepte care poartă denumirea bZ. Vorbim aici despre un SUV compact, un vehicul urban inspirat de actualul Aygo X, un sedan de clasă medie și un SUV de mari dimensiuni. Ni se spune că acestea vor fi vehicule cu un preț rezonabil' ce vor fi produse în cantități însemnate.

În continuare, gama de concepte Toyota și Lexus s-a îmbogățit cu încă 11 modele diverse. Pe lângă două vehicule comerciale urbane, vor mai exista vehicule off-road 100% electrice, un pick-up și chiar două supercaruri.

Nu au fost dezvăluite detalii individuale privind aceste concepte, însă planurile Lexus reflectă dorința de a lansa cel puțin câte un model 100% electric în fiecare segment până în 2030. De asemenea, brandul de lux are de gând să renunțe complet la motoarele termice până în 2035. În acest sens, gigantul economic a mărit investițiile în dezvoltarea acumulatorilor de la 500 de miliarde de yeni (~3,9 miliarde de euro) la 2 trilioane de yeni (~15,6 miliarde de euro).

Simon Humphreys, directorul departamentului de design Toyota, este de părere că ambițiosul eveniment de dezvăluire arată cu putere că viitorul mașinilor electrice trebuie să fie unic și special'. Unele concept sunt bazate pe modele existente sau oferă un design asemănător, ușor de recunoscut (Toyota Hilux și Lexus NX), în timp ce altele vor fi mașini complet noi dezvoltate pe platforma Toyota/Subaru e-TNGA.

Fratele Lexus al lui bZ4X și a lui Subaru Solterra se va numi RZ crossover și va vedea lumina zilei în 2022. În continuare, Lexus va lansa un SUV de clasa mare, dar și un sedan asemănător cu modelul IS.

Probabil cea mai interesantă dezvăluire este reprezentată de modelele sport. Vehiculul electric cu siglă Lexus va fi, cel mai probabil, succesorul spiritual al modelului LF-A. Se anunță a fi un hypercar cu autonomie de peste 700 de kilometri cu performanțe uluitoare (0-100 km/h în mai puțin de două secunde).

De asemenea, va exista un model sport cu sigla Toyota Gazoo Racing. Din câte putem observa în imagini, modelul ar putea fi un succesor din era modernă a celebrului MR2.

Adaugă un comentariu