Ford lucrează cu experți pentru a încerca să reducă răul de mișcare

Marea majoritate a șoferilor au auzit cel puțin o dată expresia “Mi-e rău!”. La scurt timp, aceștia au fost nevoiți să oprească mașina pentru ca pasagerii să-și revină și să poată continua drumul.

Într-un studiu recent realizat de Ford cu ajutorul unor experți în răul de mișcare, pasagerii care au stat cu ochii ațintiți pe diferite ecrane pe durata unei călătorii scurte au început să se simtă rău în medie după doar 10 minute. Și toți subiecții acestui studiu au fost adulți.

Conform unui raport, această problemă este mai des întâlnită în cazul pasagerilor, în special la copii și adolescenți, fiind accentuată dacă aceștia stau pe locurile din spate, cu ochii pe telefoane sau tablete pe care se joacă sau urmăresc filme.

“Răul de mașină poate să transforme o călătorie de familie mult-așteptată într-un coșmar în care mama și tatăl privesc constant în spate, așteptându-se la ce-i mai rău. Confortul este în centrul atenției noastre atunci când dezvoltăm mașinile viitorului și vrem să facem tot ce putem pentru a reduce răul de mașină”, spune Eike Schmidt, inginer de cercetare în cadrul Centrului Ford de Inovație și Cercetare din Aachen, Germania.

Răul de mașină este o problemă complexă. Este o reacție naturală la un stimul artificial care nu poate fi vindecată. Dar analizăm modul în care putem să ameliorăm simptomele”, spune Prof. Dr. Jelte Bos, care activează în cadrul Organizației Olandeze de Științe Aplicate, specializat în sisteme perceptuale și cognitive.

Câteva dintre metodele sugerate de profesorul Bos prin care afecțiunile referitoare la răul de mașină pot fi diminuate:

– Mutați-vă pe locul central din spate sau, preferabil, pe locul pasagerului din dreapta pentru a putea să vedeți drumul înainte.
– Conduceți liniar și pe cât posibil evitați frânele bruște, accelerațiile brutale și gropile din asfalt.
– Distrageți-le atenția celor care suferă de aceste afecțiuni. O melodie cântată de toată familia ar putea ajuta.
– Beți Cola, mâncați biscuiți, dar evitați cafeaua.
– Folosiți o pernă sau un suport special pentru a păstra capul fix pe cât posibil.
– Porniți sistemul de aer condiționat pentru a face aerul proaspăt să circule.

Adaugă un comentariu