Asigurările RCA s-ar putea scumpi, în urma modificărilor solicitate de Comisia Europeană

Ministerul Finanțelor va modifica Legea RCA, relaxând restricțiile impuse companiilor de asigurări. Asta înseamnă posibile vești proaste pentru șoferi.

Citește și:

(P) Atenţie la poliţele false RCA! Se practică înşelătorii pe care le poţi evita!

Vești proaste: cresc prețurile pentru asigurările RCA

Ai accident și rămâi fără mașină? Iată ce obligație va avea asiguratorul

Condițiile impuse în acest moment companiilor de asigurări — în ceea ce privește tarifele stabilite — s-ar putea relaxa în viitor, în urma unui proiect publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Modificările aduse Legii RCA actuale au ca scop corelarea legislației naționale cu cele ale Uniunii Europene, acestea fiind solicitate chiar de către Comisia Europeană.

Cea mai importantă modificare este, probabil, eliminarea limitării cheltuielilor administrative și de vânzare a polițelor atunci când se calculează primele de asigurare. În acest moment, cheltuielile sunt limitate la 25% din tariful de primă calculat de companiile de asigurări. În consecință, companiile de asigurări vor putea stabili cheltuieli administrative mai mare, ceea ce ar duce implicit la creșterea prețului pentru asigurările RCA, scrie Profit.ro.

Un alt aspect important privește tratarea cazurilor cu risc ridicat. În acest moment, companiile sunt obligate să facă oferte de prime de asigurare și pentru șoferii cu risc ridicat. După eliminarea acestei obligații, cazurile cu risc ridicat riscă să primească mai puține oferte de la companiile de asigurări, iar ofertele ar putea să fie — și probabil vor fi — mult mai scumpe.

Nu în ultimul rând, noua Lege RCA nu mai obligă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să stabilească tarife de referință la fiecare 6 luni pentru asigurările auto obligatorii.

Adaugă un comentariu