Mașinile eco primesc plăcuțe de înmatriculare de culoare verde

Ministrul Mediului în România Tánczos Barna a declarat oficial că mașinile cu zero emisii locale vor purta plăcuțe de înmatriculare de culoare verde.

“Numerele de înmatriculare dedicate mașinilor nepoluante vor funcționa ca un pașaport verde pentru acest tip de autovehicule. Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite”, a declarat ministrul.

 

Noile plăcuțe de înmatriculare vor putea fi emise în aproximativ două luni, ajutând astfel la identificarea mai ușoară a vehiculelor nepoluante din trafic. Ordinul comun, semnat de Ministrul Mediului, Ministrul Afacerilor Interne și de către Ministrul Transporturilor a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

Mașinile pe care pot fi montate aceste plăcuțe noi de înmatriculare diferențiate prin caracterele de culoare verde pot fi 100% electrice sau alimentate cu hidrogen prin intermediul unei pile de combustie.

Această măsură a fost adoptată de mai multe state europene, printre care se află și Ungaria, unde mașinile electrice, dar și cele plug-in hybrid pot primi astfel de plăcuțe. Diferența este că numerele de înmatriculare ale automobilelor verzi de acolo au fundalul verde, fiind și mai ușor de observat.

Adaugă un comentariu