Mergi tare? Mașinile noi nu te vor mai lăsa să depășești viteza legală

Un proiect de lege impus de Uniunea Europeană stipulează obligativitatea producătorilor auto de a dota autoturismele noi cu sisteme menite să împiedice depășirea vitezei maxime legale. Sistemele vor fi implementate pentru toate autovehiculele comercializate din iulie 2024, iar modelele nou-lansate din momentul acesta vor fi dotate cu aceste limitări.

Sistemele de limitare a vitezei conform sectorului de drum există de ceva timp în echiparea vehiculelor premium. Chiar și așa, producătorii vor avea de ales între patru sisteme care să îndemne șoferul să circule cu viteza legală. Primul dintre acestea va sosi sub forma unei alerte sonore emise în momentul depășirii vitezei legale. Al doilea sistem se bazează pe suportul navigației și a camerelor, care funcționează împreună pentru a afișa și a respecta întotdeauna însemnele marcajelor rutiere.

Un al treilea sistem va fi reprezentat de un feedback haptic pe care îl va primi șoferul în volan (vibrație) la momentul urcării acului vitezometrului peste limita legală, în timp ce al patrulea sistem va limita cursa pedalei de accelerație.

Cum există probleme de siguranță la momentul limitării vitezei mașinii, de exemplu, în timpul unei manevre de depășire, aceste sisteme pot fi dezactivate de către șofer. În funcție de producător, aceste funcții vor fi puse în funcțiune automat la fiecare pornire a vehiculului.

Cu tot mai multe accidente mortale care au loc pe șoselele din întreaga lume din pricina nerespectării limitelor de viteză, unii producători au mers mai departe în această direcție, limitând viteza maximă a întregii game. Așa este și cazul suedezilor de la Volvo, unde mașinile sunt limitate la 180 km/h.

Adaugă un comentariu