Acestea sunt tancurile care teroriează acum străzile din Ucraina

Un război în adevăratul sens al cuvântului se desfășoară acum la nord de granițele țării noastre. Forțele armate din Ucraina se luptă eroic pentru a descuraja invazia rusească. Totuși, ce vehicule blindate de luptă utiliează cele două națiuni?

În esență, atât Ucraina, cât și Rusia utiliează, în mare parte, un parc asemănător de tancuri. Dacă vă întrebați care este semnificația literei “Z” inscripționate pe tancurile ce aparțin armatei rusești, explicația este simplă, face diferența dintre tancurile inamicului, doar cele rusești fiind marcate.

Deși Ucraina a primit ajutor militar din partea SUA și ai altor aliați ai NATO încă de la sfârșitul anului trecut, armata lui Vladimir Putin nu a fost descurajată și a pornit într-o misiune de cucerire a teritoriului Ucrainei pe 24 februarie 2022. După cum s-a văzut deja din primele zile ale conflictului, se pare că forța militară din Kiev a fost mai puternică decât s-a crezut inițial.

În timp ce Forțele Aeriene Ruse au efectuat lovituri aeriene asupra țintelor strategice ucrainene, cea mai mare parte a luptei are loc la sol. Potrivit unui inventar al echipamentelor militare (GlobalData Equipment Inventory 2021), Ucraina deține aproximativ 12.300 de vehicule blindate, dintre care aproximativ 2.550 sunt tancuri. La scară mondială, Ucraina ocupă locul 13 în lume la numărul de vehicule blindate armate. Flota include tancuri de luptă principale, tancuri ușoare și distrugătoare de tancuri.

Rusia se află în posesia celei mai impresionante flote de tancuri din lume, deținând 12.400 astfel de vehicule de luptă. În total, numărul de blindate rusești ajunge la 30.100 (locul trei în lume, după SUA și China).

Tancul de luptă principal T-64

Modelul T-64 se află în serviciu încă din timpul Războiului Rece (1966) și este fabricat și proiectat de către fabrica de locomotive Harkiv. Tancul este echipat cu armură Kontakt-1 care acoperă zonele vulnerabile. Upgrade-urile față de modelele anterioare includ un motor diesel mai puternic și înlocuirea sistemului manual de încărcare al tunului cu unul automat.

Tunul cu țeava lisă cu diametrul de 125 mm este acum standard. T-64 a fost primul tanc sovietic care poate trage și racheta ghidată antitanc AT-8 Songster. AT-8 are un singur focos antitanc puternic exploziv, ce poate penetra cel puțin 600 mm de armură de la o distanță maximă de până la 4 km.

Modelul T-64BV este echipat, de asemenea, cu o mitralieră de 7,62 mm, o mitralieră Nikitina-Sokolova-Volkova Tankovy de 12,7 mm și două bancuri de câte patru aruncătoare de grenade fumigene. Scopul propus al T-64-urilor a fost de a învinge cele mai bune vehicule blindate NATO din vremea respectivă.

 

Tancul de luptă principal T-72

Tancul de luptă T-72 este un alt vehicul blindat construit cu tehnologie sovietică. Armata de la Kiev operează un parc impresionant de 3.600 de exemplare T-72, inclusiv variantele T-72UA1, T-72B1, T-72AV și T-72A. Din punct de vedere tehnic, aceste modele sunt mai puțin sofisticate decât T-64, dar mai ușor de întreținut.

Armamentul lui T-72 este asemănător cu cel întâlnit pe T-64. Poate transporta 45 de cartușe de 125 mm, dintre care 22 de proiectile sunt transportate pe un carusel de încărcare automată. Mitraliera atașată poate fi echipată cu cartușe explozive ce străpung armura, dar și cu proiectile cu fragmentare.

Sistemul de țintire este ajutat de un vizor cu telemetrie laser, ce lucrează prin intermediul unui computer balistic. Sistemul de rachete antiblindaj al tancului este 9K120 Svir (nume de cod NATO AT-11 Sniper). Protecția lui T-72 include blindaj din oțel, cu matrice de blindaje combinate peste arcul frontal.

 

Tancul de luptă principal T-14 Armata

Impunătorul T-14 Armata este dezvoltat de Uralvagonzavod și face parte din noua generație a tancurilor de luptă. T-14 a fost dezvăluit în 2015, iar ambiția rușilor a fost de a produce 2.300 de astfel de exemplare. Cu toate acestea, producția în serie a vehiculului a fost întârziată din cauza costurilor ridicate. Se pare că doar 20 de astfel de tancuri sunt operaționale.

Rusia a reușit să-l testeze pe T-14 Armata pe teren în Siria. Vehiculul de luptă este echipat cu echipament digitalizat, cu o turelă automatizată și o capsulă blindată izolată pentru echipaj. Modelul este dezvoltat pe o platformă de luptă modulară, care poate servi și ca bază pentru alte vehicule blindate, cum ar fi vehiculele grele de infanterie sau transportoarele blindate de trupe.

T-14 dispune de trei compartimente: o cabină pentru echipaj (în față), turelă telecomandată cu tun 2A82-1M (țeava lisă de 125 mm) în centru, în timp ce zona din spate este dedicată propulsorului diesel. Tunul principal poate trage și rachete ghidate cu laser și ar putea fi înlocuit în viitor cu 2A83 de 152 mm. Tancul poate fi echipat și cu arme secundare, inclusiv o mitralieră Kord de 12,7 mm și o mitralieră PKTM de 7,62 mm.

Echipajul este protejat cu ajutorul unui blindaj modular din oțel, ceramică și materiale compozite. Silueta joasă a tancului evită expunerea zonelor inferioare la focul inamic, ceea ce sporește semnificativ siguranța și șansele de supraviețuire a echipajului. De asemenea, T-14 Armata beneficiază de protecție nucleară, biologică și chimică.

 

Surse: army-technology.com; GlobalData Equipment Inventory 2021

Foto: Reuters, Wikimedia, Wikipedia (Vitaly V. Kuzmin)

Adaugă un comentariu