Războiul din Ucraina îngroapă și mai mult criza de semiconductori

Declanșat pe 24 februarie 2022, conflictul din Ucraina nu pare să înceteze în viitorul foarte apropiat. De atunci și până acum, nenumărate vieți omenești s-au pierdut de ambele părți. În același timp, întreagul mapamont a fost afectat în ceea ce privește comerțul cu materiale și resurse fabricate de ambele țări.

Criza de semiconductori, declanșată încă de la începutul pandemiei de Coronavirus, afectează în continuare industria auto, însă lucrurile cu siguranță vor fi mult mai rele de atât. În Ucraina este produsă o componență de importanță majoră pentru piața de semiconductori.

Vorbim aici despre neon, iar țara aflată la nordul granițelor României este responsabilă pentru circa 70% din producția mondială a acestui gaz. Pentru a pune și mai mult foc pe paie, și Rusia este un producător însemnat de neon, iar împiedicarea comerțului din țara condusă de Vladimir Putin are potențialul de a paraliza complet producția de microcipuri. Neonul este folosit de echipamentele laser cu ajutorul cărora sunt produși semiconductorii.

Întreaga industrie caută acum soluții pentru a obține neon din alte surse, însă acest lucru va fi dificil. Totodată, prețul acestei resurse va crește exponențial. Unele surse citează faptul că mai mulți producători și-au făcut provizii de neon, tocmai din motivul izbucnirii conflictului din Ucraina.

Dacă până acum mașinile noi erau anunțate să sosească chiar și cu întârzieri de până la 3-4 ani în showroom-urile de unde au fost comandate, viitorul industriei auto nu arată promițător, iar prețurile mașinilor aflate pe piața second-hand continuă să crească.

Foto: Pexels

Adaugă un comentariu